17:20

13.02.2018

17:20

13.02.2018

RTK1

Pritisci vlasti u Prištini da spreče i blokiraju rad Specijalnog suda nisu imale efekta, pošto se prve optužnice očekuju u svakom trenutku.

"Politički događaji ne utiču na rad Kancelarije specijalnog tuzioca ovog suda, tužioca Dejvida Švendimana", rekao je portparol specijalnog tužilaštva, Kris Benet.

On je dodao da je tužilaštvo u okviru ovog suda ne-političko telo i da nastavlja svoj rad bez uticaja, ali nije precizirao kada će prve optuznice biti podnete, prenosi lajmi.net.

Benet je rekao za Tanjug da tužilaštvo nije objavilo datum kao ni druge detalje u vezi optužnica zbog toga što tužilaštvo ne daje komentare u fazi istrage o ovim pitanjima.

Neke partije i mediji sa Kosova su krajem prošle godine, navodno, objavile imena prvih optužnica, uključujući i državne zvaničnike.

Benet je dodao da Kancelarija specijalnog tužioca saradjuje sa vlastima u Prištini i Beogradu, i da pored toga, postoji saradnja i sa drugim državama u tom pogledu.

Specijalni savet Kosova kao i Kancelarija specijalnog tužioca Specijalnog suda su deo pravnog sistema Kosova, ali njihovo sedište je u Hagu.

Specijalna veća ovog suda će suditi i podići prve optuznice protiv osumnjičenih za ratne zločine protiv Srba. Njihova nadležnost je suđenje osumnjičenim za zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i druge zločine na osnovu izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 2011. godine, piše lajmi.net.

U ovom izveštaju, Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta Dik Marti je pisao o zločinima pripadnika OVK protiv srpskog stanovništva. U izveštaju je pisalo i o trgovini ljudskim organa.

Na osnovu ovog izveštaja, u septembru 2011. godine, Evropska unija je odlučila da formira specijalni istraživački tim za sprovođenje nezavisne istrage o tvrdnjama iz ovog izveštaja.

U međuvremenu, 2014. godine, američki advokat Klint Vilijamson, koji je bio na čelu ovog istraživačkog tima, saopštio je da su prikupljeni dokazi iz ove istrage dovoljni za podnošenje prvih optužnica, ali je neophodno da se osnuje specijalna institucija za istragu i razvoj pravosudnih procesa za ove zločine.

Kosovska skupština je 2014. godine usvojila zakon o specijalizovanim većima i Kancelariju specijalnog tužioca, koja je formirana u decembru 2016.

Ove specijalne grupe su počele sa radom u julu 2017. a baviće se navodnim zločinima počinjenim tokom 1998. - 2000. na Kosovu.