10:50

05.04.2018

10:50

05.04.2018

Gazeta Express, KoSSev

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova reagovalo je nakon skorašnjih medijskih izveštaja da je Burundi povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju za medije potvrdilo da nisu dobili zvanično pismo burundskih vlasti o povlačenju priznanja.

Mediji u Beogradu, pozivajući se na visoke državne službenike, izvestili su u utorak da je afrička država Burundi povukla svoju odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Ovo je potvrđeno tokom posete Beogradu burundskog ministra spoljnih poslova, Alaina Aimea Njamitvea u utorak.

Ali kosovske vlasti kažu da nisu dobile nikakav službeni dokument iz Burundi koji bi mogao da se smatra poništenjem verbalne note o priznanju Kosova kao nezavisne države,  koja je primljena 16. oktobra 2012 godine, insistirajući na tome da prema međunarodnom pravu ne postoji politički akt kao što je "ukidanje priznanja".

"Ministarstvo spoljnih poslova Kosova želi da ponovi da su takve izjave i izveštaji nastavak srpske destruktivne politike koja kroz lažne vesti stvara izmišljotine, čiji je cilj prvenstveno potkopavanje jačanja kosovske državnosti na međunarodnom nivou i sprečavanje integracije Kosova", navedeno je u saopštenju za štampu.