13:14

10.04.2018

13:14

10.04.2018

Epoka e re, Tanjug

Ministar pravde Abeljard Tahiri u intervjuu za "Epoka e re" rekao je da kosovski pravosudni sistem ima kapacitete da započne sa vršenjem svojih dužnosti i da mu ne treba Euleks.

Tahiri ističe da je u proteklih sedam meseci na Kosovu prisutan veliki angažman u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupocije i organizovanog kriminala, prenosi Unmik u svom pres klipingu.

Kako je naveo, rezultat te dinamike su ispunjene obaveze koje proističu iz evopske agande i koje imaju uticaj na proces vizne liberalizacije. 

Govoreći o Specijalnom sudu za ratne zločine OVK, Tahiri je rekao da će se angažovati u tom procesu kako bi se završilo s potpunom pravnom sigurnošću, kako bi se saznala "istina o čistom ratu OVK". 

Tahiri kaže da je uveren da će u dogledno vreme, kada radne grupe završe rad na Statutu Zajednice opština sa srpskom većinom, i Srpska lista o tome imati pozitivno mišljenje, iako će on u potpunosti biti u skladu sa odredbama Ustavnog suda. 

Tahiri je rekao i da je Srpska lista politički subjekat koji predstavlja interese srpske zajednice koja živi na Kosovo i deo je, kako kaže kosovskih institucija. 

Nakon gotovo pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma Priština nije ispunila obavezu formiranja ZSO. Nakon poruke da će Srbi to učiniti sami, ako taj posao ne bude okončan do 20. aprila, Brisel je Prištini dao rok od četiri meseca da okonča taj posao. 

"Ipak, pitanje osnivanja Asocijacije je pitanje o čijim okvirima je odlučio Ustavni sud Kosova i ne može biti spoljnih zahteva ili klasifikacija koji nisu u skladu sa onim što je odredio Ustavni sud", rekao je Tahiri. 

Veruje, kaže, da osnivanje ZSO treba posmatrati kao mogućnost za efikasniju opštinsku saradnju izmedju članova srpske zajednice i da u tom smislu nema razloga za uznemirenost. 

"Uveren sam da i Srpska lista u suštini zna šta je zaista u interesu srpske zajednice, stoga se nadam da će u dogledno vreme kada radne grupe sastave statut Asocijacije, i Srpska lista imati pozitivno mišljenje", rekao jeTahiri.