20:45

10.04.2018

20:45

10.04.2018

Jelena Đorđević, RTK2

U Prištini je večeras održana svečana ceremonija povodom desetogodišnjice od donošenja Ustava, sa koje je poručeno da Kosovo nastavlja evroatlanski put kojim je krenulo pre deceniju.

Kosovo se u prvoj deceniji suočilo sa brojnim izazovima, naglasio je ministar pravde Abeljard Tahiri i ukazao da je Ustavom definisana budućnost.

"Ustavom je uspostavljena osnova za mir između zajednica i definisan princip ljudskih prava. Ustav je u svom obliku i sadržaju potvrdio suverenost Kosova, uspostavio osnov za stabilnost i mir sa zajednicama i definisao najviše principe demokratije, slobode i ljudskih prava", rekao je Tahiri.

Da će Ustavni sud i sudije i dalje biti garant poštovanja Ustava i u praksi sprovoditi odredbe, obećala je predsednica Ustavnog suda.

"Kosovski Ustav omogućava svim građanima da ostvare svoje ciljeve, zahvaljujući njemu uspeli smo da izgradimo jednu održivu strukturu u političkom sistemu direktnim učestvovanjem svih građana, u skladu sa zakonodavstvom i međunarodnim standardima. Zaštita ljudskih prava i ustavnosti je stalna misija Ustavnog suda, iako su često upućene krtike na račun sudstva uglavnom bez razloga, što potvrđuje i povećan broj rešenih slučajeva“, kazala je Arta Rama.

Kosovski premijer je rekao da je zadovoljan ustavnom osnovom.

"Ustav Kosova karakterišu najviši standardi poštovanja ljudskih prava, integrisanje i poštovanje zajednica. Ja ne znam nijednu drugu državu na svetu koja je dala toliko prava i privilegije zajednicama. Ja bih želeo da imamo Ustav kao SAD, ali smo mi kasnije postali država“, rekao je Ramuš Haradinaj.

Kosovo je svoj evroatlanski put započelo pre deset godina, podsetio je predsednik Hašim Tači i naglasio da će, uprkos izazovima, taj put biti nastavljen.

"Mi smo obećali da će Kosovo biti država socijalnog blagostanja i ekonomskog prosperiteta, promovišući slobodno tržište. Pre 10 godina smo odredili put sa ciljem da Kosovo bude član EU i NATO-a, decenija je kratak period za uspešnu izgradnju države, ali je napredak u slučaju Kosova vidljiv. Glavne promene koje građani od nas očekuju jesu formiranje vojske, uključivanje crnogorske i hrvatske zajednice u Ustav, kao i promene u izbornim reformama“, istakao je Tači.

Tači je medaljama odlikovao tim koji je pre deset godina učestvovao u kreiranju Ustava.