17:23

14.06.2018

17:23

14.06.2018

Tatjana Slavić, RTK2

Plenarna sednica Skupštine Kosova, koja je trebalo da počne u 10 časova, započela je sa deset minuta zakašnjenja, jer je u Skupštinskoj sali bilo samo 43-oje poslanika. Ipak, plenarna sednica je održana na njoj je razmotreno 15 tačaka dnevnog reda.

Na zahtev Parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova o odlukama Ministra za poljoprivredu Nenada Rikala o razrešenju direktora i dodeli sredstava za grantove i subvencije, održana je interpelacija na kojoj je Ramuš Haradinaj premijer Kosova rekao da će zatražiti izveštaj resornog ministarstva.

"Želeo sam da iskažem zabrinutost DSK o postupcima ministra poljoprivrede i zahtevu za njegovo razrešenje, zatražio sam izveštaj od Ministarstva o zabrinutosti DSK-a o stanju u poljoprivredi, za odluke Rikala, uključujući i njegovo otpuštanje a sve u cilju da bismo znali sta se desava u ministarstvu poljoprivrede. Međutim, uveravam vas da je ovo ministarstvo funkcionalno".

U ime Pokreta Samoopredeljenje, Ljiburn Aliju je rekao da Ministarstvo poljoprivrede Kosova direktno štiti interese Srbije. Prema njegovim rečima, ovo ministarstvo radi i za Kosovo i za Srbiju. On je takođe zatražio smenu ministra Rikala. Zamenik PDK Elmi Rečica rekao je da specijalni fond za sever Kosova ne treba posmatrati kao nešto sto je lose, vec kao spremnost Vlade da investira u tu oblast jer su, kako je rekao, i to građani Kosova.

"Očito smo poštovali rad ministra, ovlašćenja koja ima, ali rad svakog ministra mora biti u skladu sa zakonom i transparentan. Želeo bih da naglasim da su se srpski ministri vratili na posao i učestvuju u donošenju odluka u Skupštini. Ne treba da igraju dvostruku igru, oni su deo ove Vlade i treba da budu ovde'', istakao je Rečica.

Aljbuljena Hadžiu, iz Samoopredeljenja nazvala je aktuelnu Vladu iznuđivackom.

"U februaru ove godine Vlada Kosova je državnim službenicima povećala plate za samo 4 odsto, dok je odbačen predlog za usvajanje minimlne zarade od 170 do 250 evra. Kako mogu da služim ovim ljudima, kada je mesečni prihod jedne prosečne porodice 90 evra, dok premijer dobija 3.000. Godišnji prihod ovih porodica iznosi 1.080 evra, a premijer dobija 100 hiljada evra, sto je stotinu puta više".

Kritiku na rad Vlade uputila je i poslanica nove demokratske stranke Emilija Redžepi.

"Milionska suma novca koja se svake godine deli našim poljoprivrednicima od strane ministarstva za poljoprivredu i agencije. Zbog čega su oni toliko diskriminisani, oni nisu građani drugog reda. Molim Vas premijeru, hitno intervenišite u vezi ovog zabrinjavajućeg problema, mi poslanici ispred zajednica u ovom parlamentu, a ima na dvadeset, moramo biti jedinstveni i podići svoj glas za ovom govornicom, svako pojedinačno za svoju zajednicu kako bi se naši poljoprivrednici oslobodili straha rigoroznih kriterijuma ministarstva poljoprivrede tokom apliciranja za projekte".

Tokom zasedanja obratio se i Isljam Pacoli, poslanik Alijanse novog Kosova koji je demantovao tvrdnje medija da je bio priveden zbog napada na policijskog službenika srpske nacionalnosti.

"Danas želim da razjasnim slučaj koji se pojavio u medijima, da sam navodno tukao policajca, to apsolutno nije istina. U cilju pravednog informisanja javnosti, koristim priliku da demantujem pisanje nekih portala, koji su dezinformisali javnost, konstatujući da sam bio priveden zbog nepoštovanja naredbe jednog državnog službenika. To je jedina istina i vreme će pokazati ko je bio u pravu".

O Interpelaciji premijera Haradinaja na zahtev parlamentarne grupe Samoopredeljenje u vezi korupcije i kriminala u kosovskim institucijama visokih zvaničnika glasalo se dva puta. Zamenik predsednika Skupštine Džavit Haljiti je bio primoran da odloži interpelaciju.