19:00

12.07.2018

19:00

12.07.2018

Gazeta Express, KoSSev

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u četvrtak da Kosovo ima "crvene linije" kada je u pitanju završna faza dijaloga sa Srbijom.

Tači je u pregovorima sa Srbijom nacrtao "crvene linije" nakon kritike opozicionih partija. Ranije ovog meseca Tači, koji vodi politički dijalog sa Srbijom, izjavio je da ne postoje crvene linije u dijalogu sa srpskim kolegom, Aleksandrom Vučićem.

Tači je rekao da će se završna faza dijaloga zaključiti istorijskim pravno obavezujućim sporazumom između dve strane, a ishod će da bude priznanje Kosova od strane Srbije.

"Država Kosovo je povukla jasnu crvenu liniju, ovaj proces bi trebalo da se zaključi konačnim, istorijskim pravno-obavezujućim sporazumom, što znači priznanje Kosovo od strane Srbije", izjavio je Tači tokom posete opštini Kačanik:

"Sporazum će biti konačan i podrazumevaće uzajamno priznanje".

Tači je rekao da neće da bude amnestije za one koji su počinili zločine protiv čovečnosti, etničko čišćenje i ubili preko 15.000 nevinih civila na Kosovu.

Komentare je izneo nakon nedavnih medijskih izveštaja da je Kosovo spremno da razgovara sa Srbijom o amnestiji svih ratnih zločina.

"Posle svakog sukoba, strane su razgovarale o potencijalnoj amnestiji, a to nije slučaj sa Kosovom i Srbijom", rekao je Tači.