21:54

08.11.2018

21:54

08.11.2018

Zeri, RTK

Posle sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je suprotstavljanje Srbiji bilo teško.

"To je bio pokušaj da se otvori put sporazumu između Kosova i Srbije, koji podrazumeva uzajamno priznanje i članstvo Kosova u UN. U interesu obe zemlje i naroda je postizanje mirovnog sporazuma, koji će otvoriti prostor za evropsku perspektivu. Ostaje da se vidi u budućnosti kako će se stvari odvijati, ali je teško suočiti se sa Srbijom. Razgovor je bio oštar i arogantan od strane Srbije, a naš je bio argumentovan i pravedan", rekao je on.

Tači smatra da je večerašnji sastanak bio put preko trnja i istovremeno je naglasio da je optimista da će sporazum između Kosova i Srbije biti postignut u bliskoj budućnosti.

"Dijalog i sporazum su jedina alternativa, biće teško ali na kraju će se postići sporazum. Dijalog i pregovori ne idu ni sa ultimatumom, ni sa agresivnim tonom. Ono što želim da kažem, kažem iz stava kosovske države. Zalažemo se za pravno obavezujući sporazum, kojim bi se omogućilo međusobno priznanje", rekao je predsednik Tači.

Tači je potvrdio da će sledeći sastanak između Kosova i Srbije uskoro biti održan, i dodao da nije planiran sastanak u Parizu.

"Sledeći sastanak biće održan vrlo brzo. U Parizu nemamo planirani sastanak", dodao je on.