15:54

10.01.2019

15:54

10.01.2019

Marija Perić, RTK2

Premijer Ramuš Haradinaj je prilikom posete Američkoj privrednoj komori na Kosovu ponovio da je taksa na uvoz robe posledica ponašanja Srbije. Tokom 2019. godine ekonomski rast Kosova biće prioritet vlade, rekao je premijer.

Tokom sastanka sa članovima Upravnog odbora Američke privredne komore, premijer Ramuš Haradinaj je, govoreći o taksi na uvoz robe iz Srbije, rekao da je ona već zadala neke probleme uvoznicima, ali da porez nije uveden zbog lokalnih proizvođača, već, kako je rekao,  opasnih poteza srpke države. 

,,Porez je uzrokovao problem nekim privrednicima i biznisima, ali kao što smo već rekli, porez nije uveden zbog lokalnih proizvođača, već zato što smo bili ugroženi nekim opasnim potezima Srbije. Nismo bili svesni nametanja poreza. Molim lokalne proizvođače da ne rade protiv svojih interesa i da u ovoj osetljivoj situaciji zaštitimo građane kako ih ne bismo preopteretili’, kazao je premijer  Haradinaj.

Ekonomska situacija na Kosovu je dobra, rekao je Haradinaj i pozvao Američku privrednu komoru na intenziviranje saradnje.

,,Na sreću, postoji napredak u zakonskoj regulativi i to je kontinuirani proces. Cilj nam je da se fokusiramo na ekonomiju. Radićemo na tome da skratimo administrativnu proceduru. Situaciju želimo da promenimo u strateškim investicijama. Tražimo vašu pomoć i uzajamnu saradnju’’, poručio je premijer.

Komora ohrabruje vladu da nastavi reforme, rekao je predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore.

,,Ovo je prvi sastanak ove godine. Mi, kao Američka privredna komora, otvoreni smo za dijalog sa institucijama. Ohrabrujemo vladu da nastavi sa fiskalnim reformama, ali reforme nekada nisu dovoljne. Jedan od izazova koji smo uočili je osnaživanje vladavine prava’’, naveo je Iljir Ibrahimi.

Premijer Haradinaj je rekao da će krajem meseca, po završetku odmora Skupštine, biti održana sednica o budžetu, kao i da veruje da će zahtevi PDS-a za podršku budžetu biti rešeni.