14:48

18.01.2019

14:48

18.01.2019

Milan Milićević, RTK2

Udruženje novinara Srbije na Kosovu dodelilo je godišnja priznanja Beli i Crni božur za najbolju, odnosno najlošiju saradnju sa novinarima u 2018. godini. Dobitnik nagrade “Beli božur” je šef misije OEBS–a na Kosovu Jan Bratu, dok je posthumno ova nagrada pripala ubijenom lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću. “Crni božur” je drugu godinu zaredom dobila Srpska lista.

Šef misije OEBS–a na Kosovu Jan Bratu dobitnik je nagrade “Beli božur” za najbolju saradnju sa medijima u 2018. godini. U obrazloženju se ističe da je Bratu, po mišljenju članova udruženja, dosledno opravdao ulogu predstavnika misije koju predvodi i svojim javnim istupanjima i redovnim kontaktima sa medijima potvrdio značaj te saradnje.

“Mislim da je odgovornost za ljude koji su na pozicijama, kao što sam ja, da budu otvoreni prema medijima, da imaju dobar odnos sa medijima i odgovaraju na njihova pitanja, možda ne uvek onako kako bi sami novinari želeli. Mediji su ponekad kritički nastrojeni pa stoga nije lako ulaziti u neke diskusije sa njima. Nekad pomislimo da te kritike nisu na pravom mestu, ali ako verujemo u demokratiju, to je neophodno”, istakao je Jan Bratu, šef misije OEBS-a na Kosovu.

Nagrada “Beli božur” posthumno je pripala i Oliveru Ivanoviću za višegodišnju saradnju sa medijima. Priznanje je uručeno Ivanovićevom bratu Miroslavu.

“Neizmerno sam zahvalan na priznanju koje ste mi uručili. Isto ako mogu da prenesem i zahvalnost svih članova naše porodice kao i svih saradnika sa kojima je Oliver radio u Mitrovici i na celoj ovoj teritoriji za čije se interese zalagao. Oliver jeste čovek koji je shvatao vašu ulogu i koji je koristeći se vašim sredstvom želeo da se njegova misao plasira u narod”, rekao je Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića.

Nagradu “Crni božur” za najlošiju saradnju sa novinarima, drugi put zaredom, dobila je “Srpska lista”.

“Srpska lista koja zastupa interese srpske zajednice na Kosovu ima najveći broj predstavnika u institucijama Kosova odbijala je prema obrazloženjima naših članova saradnju sa većinom srpskih medija tokom 2018. godine. Pa se s vremena na vreme obraćala putem saopštenja za javnost odbijajući ili u potpunosti ignorišući gostovanja i pozive lokalnih medija”, rečeno je u obrazloženju Udruženja novinara Srbije na Kosovu.

Nagrade Beli i Crni božur ustanovljene su 2014. godine kako bi se skrenula pažnja na dobre i loše primere saradnje sa medijima. Inače, u glasanju su učestvovali članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu.