15:59

08.05.2019

15:59

08.05.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

"Dijalog Kosova i Srbije nakon Brlinskog samita", bila je tema okruglog stola koji je organizovao Kosovski  demokratski institut, kome je prisustvovao premijer Ramuš Haradinaj, koji je istakao da se nada postizanju sporazuma sa Srbijom u toku ove godine, ali da je za tako nešto potrebno više volje.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da Kosovo neće preduzImati nove mere, kao i da su Albanci i Srbi susedi i da to ne može da se promeni, ali da dva suseda mogu da odluče hoće li da živeti sa problemima ili u miru. On je dodao da  oni koji predlažu sporazum o promeni granica to rade kako bi izazvali nestabilnost na Balkanu u narednih 20 godina.

"Nema smisla da Kosovo preduzme nove mere posle Berlinskog sporazuma, a pre Pariza i nećemo preduzeti nove mere, idemo za pregovarački sto, a onda postupamo  drugačije. Mi imamo problema sa ponašanjem zvaničnog Beograda koji zloupotrebljava službenike srpske nacionalnosti u Vladi Kosova, treba preduzeti nešto po tom pitanju", rekao je Haradinaj.

Ambasador Švajcarske na Kosovu Žan Hubert Lebet smatra da se treba posvetiti nerešenim pitanjima.

"Potpisivanje jednog sporazuma je glavna tačka, završetak procesa i implementacija čini tu razliku. Za otklanjanje rizika u sprovođenju sporazuma potrebni su detalji. Znate da su u Briselu potpisane mnoge stvari, ali mnoga pitanja su i dalje otvorena I nisu dobro regulisana, zato svaki proces rešavanja sveobuhvatnim sporazumom zahteva mnogo vremena i predstavlja izazove", poručio je Lebet.

Panelisti su diskutovali o aktuelnim pitanjima. Tako je predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić podsetio na konstantne tenzije koje su posledica neodgovornih izjava političara.

"I to nije samo sa jedne, već sa sve tri strane koje su uključene u proces. Ja često imam običaj da kažem da smo mi Srbi u nekom Balkansko-Bermudskom trouglu, mi smo između Brisela, Prištine i Beograda i što je najgore niko od tih glavnih činilaca ne uzima u obzir interese kosovskih Srba", poručio je Rašić.

Premijer Haradinaj  je pozvao na političko jedinstvo na predstojećem sastanku, koji će u julu biti održan u Parizu.