17:43

09.05.2019

17:43

09.05.2019

Milica Živić, RTK2

Lideri Zapadnog Balkana, potpisali su deklaraciju kojom pozivaju Evropsku uniju da proširenje na zapadni Balkan postane "pitanje geopolitickog značaja".

"EU treba da iima u vidu da je puna integracija Zapadnog Balkana u evropski sistem vrednosti pojednako značajan faktor kao i stabilnost Evrope uopšte", ističe se u deklaraciji.

Predsednik Kosova Hašim Tači je tokom svog govora na samitu u Tirani rekao da konačan sporazum između Kosova i Srbije neće dovesti do stvaranja Republike Srpske na Kosovu.

"Svaki dan, nedelja ili mesec koji prolaze bez sporazuma samo produbljuju jaz između Kosova i Srbije. Nadam se da će se na samitu koji se u junu održava u Parizu desiti nešto konkretno za napredak u procesu dijaloga. Takođe se nadam da će se stvari dobro kretati ka liberalizaciji viznog režima za Kosovo", rekao je predsednik Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, obraćajući se novinarima nakon sastanka lidera procesa Brdo-Brioni, rekao da se čulo i videlo koliko ima "svakovrsnih sukoba ne samo na Zapadnom Balkanu već i nešto šire".

"I ja sam predstavnicima u Prištini rekao ne vredi, možete da pozovete Kolindu Grabar Kitarović, Boruta Pahora, Amerikance, to je pitanje odnosa Srba i Albanaca, mi to moramo da rešimo, nema sile koja može da natera Srbiju da se ponaša suprotno svojim nacionalnim interesima. Ulazimo u tešku fazu. Rezultati su takvi da će nam biti sve teže, neće biti nimalo lako, videle su se i spojile brojne teze i u BiH. Naše je da nastavimo da radimo” rekao je Vučić

Ramuš Haradinaj smatra da je veoma bitno što se pojavila nova energija kada je reč o situaciji između Kosova i Srbije i mogućeg dogovora o priznanju, prenosi Dojče vele.

"Veoma je bitno što se pojavila nova energija kada je reč o situaciji između Kosova i Srbije i mogućeg dogovora o priznanju.Takođe je bitno da se u Berlinu razjasnilo to da se dogovor o priznanju ne može postići diskusijama o teritorijama i granicama, zato što je to vraćanje u prošlost, tragičnu prošlost. Ipak, ako sada postoji politička volja, moguće je napredovati do dogovora između Kosova i Srbije o priznanju. Sada ćemo u Parizu najverovatnije diskutovati o elementima tog mogućeg dogovora", rekao je Haradinaj

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio da su on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogli da održe sastanak o nacionalnom ujedinjenju kao albanski premijer Edi Rama i kosovski predsednik Hašim Tači uoči samita Brdo-Brioni u Tirani, i upitao kako bi međunarodna zajednica tada reagovala.

"Video sam da pored integracije Kosova i Albanije traže i Preševsku dolinu, još je samo falilo da traže i Kaliforniju da im se pridruži", rekao je Dodik.

Pristalice i simpatizeri pokreta Samoopredeljnje protestovali su u Tirani protiv dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Protest je kasnije  eskalirao u sukobe sa policijom. Okupljeni su nosili transparente sa porukama da su Vučić i Dodik nepoželjni.

U Tirani je danas otvoren radni deo samita Procesa Brdo Brioni na kojem su lideri zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske, Slovenije i EU razgovarali o jačanju saradnje u regionu i njegovom približavanju Evropskoj uniji.