19:13

10.05.2019

19:13

10.05.2019

Siniša Kostić, RTK2

Predstavnici Udruženja novinara Srbije su osmi put postavili spomen-ploču nestalim novinarima Radio Prištine Ranku Pereniću i Đuri Slavuju, koji su poslednji put viđeni 21. avgusta 1998. godine na putu između Zočista i Velike Hoče. Postavljanju obeležja prisustvovao je šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu.

Spomen-ploča nestalim novinarima u blizini Velike Hoče rušena je već sedam puta, a poslednji put je policija uhapsila počinioca i taj slučaj je sada u rukama tužilaštva. Nakon postavljenja spomen obeležja predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić je izrazio nadu da ono više neće biti simbol i primer nerada institucija koje su, kako je istakao, trebalo da otkriju dosadašnje počinioce.

"Ono što nam daje nadu to je da je policija prvi put posle sedam godina otkrila počinioca koji je srušio ovu ploču. Mi kao udruženje to pozdravljamo. Mislimo da je to dobra poruka potencijalim rušiteljima, da se tako nešto neće tolerisati”, rekao je Ničić.

Napad na novinara predstavlja napad na čitavo društvo, rekao je generalni sekretar Udruženja novinara Srbije i poručio da će nastaviti da traže istinu i pravdu za svoje kolege.

“Ovde na Kosovu i Metohiji je nestalo i ubijeno 14 novinara. Naše udruženje je posvećeno istrazi njihovih sudbina i naša koleginica Jelena Petković se maksimalno posvetila tome. Sedmoro je Srba i sedmoro Albanaca i nema prečeg zadatka za srpske i albanske novinare, ovde na KiM, nego da učine napor i ne ostave na miru one čiji je posao da pronađu one koji dižu ruke na novinare”, naveo je Brajović.

Supruga nestalog Ranka Perenića je istakla da je očigledno da nema dobre volje da se rasvetli sudbina otetih novinara.

“Za ovo treba dobra volja, ali očito da dobre volje nema. Moje prisustvo govori više od reči. Dovoljno je da sam tu, kako se osećam ne mogu da vam objasnim”, dodala je Snežana.

Nekažnjivost je neprihvatljiva, izjavio je šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu i dodao da zločini koji su počinjeni nad novinarima ne smeju i neće biti zaboravljeni.OEBS će pratiti slučaj rušenja ploče koji je sada u tužilaštvu, najavio je Bratu.

“Ovo je pitanje vladavine prava i slobode medija. Suština je da se ne radi samo o novinarima, već i o porodicamam koje zašlužuju da znaju šta se dogodilo njihovim najmilijima i imajući u vidu to nekažnjivost je neprihvatljiva u bilo kom obliku”, rekao je Bratu.

Postavljanje spomen-ploče nadgledala je patrola kosovske policije.Dvojica novinara su nestala kada su krenula da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastiru Zočište.Udruženje novinara Srbije od 2012. godine na mestu gde su poslednji put viđeni postavlja obeležje na kome na srpskom i albanskom jeziku piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege, novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih“.