13:34

14.05.2019

13:34

14.05.2019

RTK2

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na današnjoj konferenciji za novinare govorio o pregovaračkom procesu sa Srbijom.

On je rekao da u procesu više neće biti razgovora o podeli Kosova niti o granicama.

“Ne mogu da prejudiciram takve procese. Sada je proces u dobrim rukama. Nije više u rukama Mogerinijeve. Sada je u rukama kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona. Postoji stabilnost, to je najvažnije", rekao je Haradinaj.

On je rekao da ne može predvideti kako će se procesi razvijati, ali ne isključuje mogućnost potpisivanja konačnog sporazuma sa Srbijom u Vašingtonu.

"Rusija se odavno povukla sa Balkana. Amerika nije odustala od Balkana. Niko ne može da povuče Ameriku iz balkanskih procesa", istakao je on.

Haradinaj tvrdi da Mogerinijeva više nije posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, već da je, kako kaže, u rukama nemačke kancelarke i francuskog predsednika, Angele Merkel i Emanuela Makrona.

Podsetio je da je Mogerinijeva na prošlonedeljnom regionalnom samitu u Tirani rekla da ako Priština odluči da ukine takse, ona će odmah sazvati sastanak najviših predstavnika Kosova i Srbije.

"Hvala Bogu da smo to uočili na vreme. Inače, nikakve takse nisu nametnute. Mogherini je završila svoj mandat. Evropljani su oni koji plaćaju Mogerinijevu, a njihovi zvaničnici su skinuli ovaj plan s dnevnom rada i ukazali Kosovu veliku čast. Hvala im na tome, jer sada možemo da procenjujemo kako ćemo dalje", rekao je Haradinaj, preneo je Glas Amerike na albanskom jeziku.

Premijer je naglasio prirodu odnosa između Kosova i SAD zbog izjave diplomatske predstavnice Prištine u SAD Vljore Čitaku o njenom razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

"Odnosi između Vašingtona i Prištine ne zavise od pojedinaca. Oni pripadaju narodu. Pojedinci dolaze i odlaze. Bilo je diplomata i pre Vljore. To su odnosi između dve zemlje", rekao je Haradinaj, prenose mediji.

Haradinaj je primetio da većina zvanica na večeri nije, poput Vljore Čitaku, iznosila teme od nacionalnog interesa, koje su, kako je naveo, u skladu s pozicijom premijera.

"Vi znate da mi imamo neke interne nesuglasice. Verujem da su shvatili da moramo sve vreme da se konsultujemo", zaključio je Haradinaj.

Proces dijaloga Kosova i Srbije za sada ostaje blokiran jer Srbija uslovljava svoj nastavak ukidanjem taksi, koje je Vlada Kosova uvela na proizvode iz Srbije prošlog novembra.