18:07

16.05.2019

18:07

16.05.2019

Saopštenje, RTK2

Američka Ambasada u Prištini upozorila je danas predstavnike kosovskih institucija i građane da osobe umešane u velike korupcijske radnje neće ubuduće moći da dobiju vizu za putovanje u SAD.

U saopštenju se navodi da građani Kosova zaslužuju pravosudni sistem koji drži pojedince odgovornim za njihove korumpirane akcije.

"U tom smislu, američka ambasada preduzima korake kako bi osigurala da pojedinci koji su uključeni u velike slučajeve korupcije ne dobijaju vize koje bi im omogućile da putuju u Sjedinjene Države radi posla ili turizma", dodaje se u saopštenju.

Kako se dalje navodi praksa konzularnih službenika je da preispitaju činjenice svakog zahteva za vizu, uključujući i bilo koje škodljive podatke vezane za podnosioca zahteva, i utvrde kvalifikovanost za vizu na osnovu američkih zakona. "Po potrebi, neprekidno razmatramo navode i dokaze o korupciji i organizovanom kriminalu pri odlukama o vizi kako bi ograničili one koji doprinose ovim problemima od dobijanja viza za putovanje u Sjedinjene Države".

"Mi ćemo nastaviti da javno izražavamo našu zabrinutost da niko ne odgovara, uključujući i kosovske zvaničnike, za korupciju i organizovani kriminal koji su jasno prisutni u slučajevima „Pronto”, italijanska viza, bekstvo iz zatvora u Dubravi, “Zemlja”, i “Apeks”, kao i drugim sličnim slučajevima", zaključuje se u saopštenju američke ambasade.