21:31

16.05.2019

21:31

16.05.2019

Siniša Kostić, RTK2

Mesec dana od stupanja na dužnost ministarke administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova Adrijana Hodžić u emisiji Razgovor na RTK2 ističe da je nije predložila Srpska lista već je, kako tvrdi, imenovana zbog ekspertskih znanja na polju administracije i lokalne samouprave.

„Trenutno sam sa generalnom sekretarkom anagažovana na izradi Akcionog plana ministarstva za naredne tri godine u kome bi trebalo da predstavimo mogućnosti saradnje sa potencijalnim donatorima“, izjavila je ministarka Hodžić ocenjujući da je nedostatak opština finansijska zavisnost od vlade.

Kosovska vlada nije u mogućnosti da izađe u susret svim zahtevima lokalnih samouprava, tako da ćemo se potruditi da budemo karika koja će spojiti potencijalne donatore sa građanima, dodala je Hodžić i istakla potrebu za pronalaženjem oblika koji će privući moguće investitore, jer je to, kako je rekla, sektor koji do sada nije bio dovoljno iskorišćen.

Ministarka Hodžić je navela da joj predstoji izrada budžeta za narednu, kao i priprema srednjoročnog budžeta za sledeće tri godine.

Gošća Razgovora je najavila da će vrlo brzo započeti posete opštinama.

„Planiram da posetim sve opštine, ali želim da to bude organizovano. Biće poseta više opština u jednom danu jer planiram da se što pre upoznam sa problemima koje ljudi imaju na terenu“.

Nova ministarka administracije i lokalne samouprave dodaje da će posebnu pažnju usmeriti na efikasnost pružanja opštinskih usluga građanima.

„Transparentnost rada opština, uključivanje građana u proces donošenja odluka. To je jako važno jer je meni lično bila čast da budem na usluzi mojim sugrađanima u Severnoj Mitrovici, a mislim da bi i svakom predstavniku lokalne samouprave trebalo da bude čast da bude na usluzi svojim sugrađanima“, poručila je Adrijana Hodžić i obećala da će se potruditi da bude u što češćoj komunikaciji sa gradonačelnicima kako bi rad lokalnih samouprava bio bolji.