14:07

20.05.2019

14:07

20.05.2019

Telegrafi

Nekoliko meseci zaredom, zvaničnici kosovskih institucija koji pripadaju Samostalnoj liberalnoj stranci se zadržavaju na prelazima između Kosova i Srbije od strane srpskih sigurnosnih struktura.

Poslednji slučaj je zabeležen 11. maja ove godine, kada su srpske vlasti na graničnom prelazu Bela zemlja zaustavile članove Samostalne liberalne stranke Srećka Spasića i Srđana Jovanovića. Jovanović je savetnik premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

Premijer Haradinaj, koji je ovaj čin nazvao neprihvatljivim, reagovao je na zaustavljanje zvaničnika kosovskih institucja iz srpske zajednice.

U međuvremenu, savetnik premijera Haradinaja, Haljilj Matoši, kaže za Radio Slobodna Evropa da je zaustavljanje pripadnika srpske zajednice koja su deo centralnih institucija Kosova od srpskih sigurnosnih struktura, nije samo kršenje Briselskog sporazuma o slobodnom kretanju, već i "ozbiljno ugrožava evropski duh saradnje i ideju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije".

"Kao takav, ovaj čin je bez presedana i za osudu. S druge strane, Vlada Kosova poziva zvanični Brisel, odnosno Evropsku uniju, da ozbiljno shvati ovo pitanje, jer ne samo da se zvaničnici Kosova, iz srpske zajednice, maltretiraju, već i oni mogu biti ugroženi unutar Kosova, jer ih Srbija stigmatizuje kao izdajnike srpskog naroda", kaže Matoši.

Od decembra prošle godine do sada na prelazima bezbednosne strukture Srbije zaustavile su i ispitivale i Slobodana Petrovića, poslanika kosovske skupštine, Bobana Stankovića, zamenika ministra kulture u Vladi Kosova, kao i Nebojšu Jakovljevića, savetnika u Ministarstvu rada i socijalne zaštite u Vladi Kosova. Svi su oni članovi Samostalne liberalne stranke.

Portparol Evropske unije Maja Kocijančić izjavila je za Radio Slobodna Evropa da su dobili "izveštaje da su zvaničnici vlade Kosova zaustavljeni na graničnim tačkama".

"Sporazum o slobodi kretanja pruža jasne garancije za nesmetani prelazak u Srbiju i obrnuto. Još uvek čekamo razjašnjenje od Beograda, posle našeg zahteva za više informacija", rekla je Kocijančić.

Direktor Balkanske političke grupe za politike na Kosovu Naim Rašiti, govoreći za Radio Slobodna Evropa, naglašava da je iznenađujuće što vlasti Srbije hrabro nastavljaju da zaustavljaju i intervjuišu ljude na graničnim prelazima i štaviše pripadnike srpske zajednice.

Prema njegovim rečima, zvuči neverovatno da srpske institucije "idu tako daleko za svoje ciljeve i političke agende ljudi na vlasti u Beogradu, da zaustavljaju, hapse, proganjaju i zastrašuju ljude iz svoje zajednice koji misle drugačije od njih".

"To se događalo samo u vreme (bivšeg predsednika Srbije Slobodana Milševića) Miloševića. Ovo je novo i veoma frustrirajuće za Srbe u Srbiji i na Kosovu, a razne kampanje su u toku. To je politička agenda koja nema nikakve veze sa sprovođenjem sporazuma o slobodnom kretanju. Radi se o agendi progona, pretnjama za ljude koji misle drugačije i na to svi međunarodni faktori ćute. Ali ne verujem da EU može igrati određenu ulogu", naglašava Rašiti.

On dodaje da je ova cela situacija apsurdna, ipak stiče se utisak da će u određenom trenutku doći do odgovora međunarodnih faktora na ove događaje. Ali, on kaže da do sada ova situacija odražava nemoć međunarodnih faktora u odnosima sa Srbijom.

"To je nova agenda koja zahteva ponovno uspostavljanje međunarodne pozicije, ali do čega neće doći uskoro, jer se međunarodni faktor već 20 godina interveniše svakodnevno. Čak i težina ovih dnevnih intervencija trenutno opada, a istina je da demokratski elementi koji su postojali u Srbiji nestaju. Stoga sam uveren da će situacija, u budućnosti, naročito u periodima kada će se videti da neće biti sporazuma između Kosova i Srbije, biti još komplikovanija", kaže Rašiti.

Zvaničnici kosovske vlade naglasili su da su samo oni građani koji pripadaju Srpskoj listi, političkom subjektu koji je stvorio zvanični Beograd, dobri za vlasti Srbije i da se "svi ostali Srbi koji čine većinu na Kosovu stigmatizuju i proganjaju".

Rašiti procenjuje da se većina članova Srpske liste ne slaže sa pristupom zvaničnog Beograda prema članovima srpske zajednice koji misle drugačije od njih. Ali, prema njegovim rečima, oni "nemaju prostora da se suprotstavljaju i previše se plaše da misle drugačije, jer su u potpunosti pod kontrolom zvaničnog Beograda i postupaju prema njegovim uputstvima".

26. aprila članovi Samostalne liberalne stranke, predvođeni liderom stranke Slobodanom Petrovićem, protestovali su protiv zaustavljanja od srpskih sigurnosnim strukturama, peške su prešli sa Kosova u Srbiju na prelazu Bela zemlja.