09:41

23.05.2019

09:41

23.05.2019

Tanjug

Beograd neće pokretati arbitražu protiv Prištine zbog taksi na proizvode iz Srbije, već je odlučeno da se primene kontramere, koje se trenutno razmatraju.

Kako pišu Večernje novosti, od arbitraže se odustalo, jer se, kako prenose dobro obavešteni izvori lista, Unmik, koji je u ime Kosova potpisnik CEFTA sporazuma, proglasio nenadležnim.

U toj situaciji, Beogradu je preostalo samo da tuži Kosovo, a pojavljivanje Kosova kao pravnog lica u međunarodnom pravu nesumljivo bi moglo da se protumači kao priznanje njegove državnosti, zbog čega je opcija arbitraže i odbačena, navodi list.

Podseća se da je Kosovo postalo punopravni član CEFTA u julu 2007., a Sporazum o članstvu potpisao je Unmik u ime prištinskih institucija. Novosti su zatražile od Unmika odgovor zašto su se proglasili nenadležnim u ovom slučaju, ali do zaključenja ovog izdanja nije stiglo objašnjenje.

Jedna od kontramera Beograda prema Prištini moglo bi da bude zaustavljanje njihovih kamiona sa robom koji idu ka Evropskoj uniji. U tom slučaju, međutim, postojao bi rizik da se i Srbija optuži za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, zbog čega se svaki dalji potez dobro odmerava, piše list.

"O našoj budućoj strategiji protiv suludih nameta koje je uvela vlada Ramuša Haradinaja, moglo bi da bude reči već u petak, kada u Beograd stižu politički predstavnici srpskog naroda sa Kosova", navele su Novosti.