15:58

24.05.2019

15:58

24.05.2019

Siniša Kostić, RTK2

Polaznici Diplomatske akademije iz Beograda su obilaskom manastira Visoki Dečani započeli trodnevnu posetu Kosovu. Buduće diplomate su istakle će im upoznavanje duhovnog i kulturnog nasleđa Kosova,  pomoći da što bolje zastupaje interese svoje zemlje.

U organizaciji Kancelarije Vlade Srbije za KiM četrdesetak polaznika Diplomatske akademije je u sklopu posete Kosovu stiglo u manastir Visoki Dečani. Njihov domaćin, zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović je novinarima rekao da je ovo prilika da se buduće diplomate upoznaju sa duhovnom i kulturnom baštinom, kao i prirodnim lepotama Kosova.

"Još jedna generacija Diplomatske akademije danas je na prostoru Kosova i Metohije da u sklopu svoje socijalizacije, svog intelektualnog uspona, svog školovanja i edukacije dobije novu snagu, nova znanja, da se prisustvom ovde osposobi da interese svoje države zastupa na najbolji mogući način, deo njih koji sutra budu u diplomatsko-konzularnoj mreži, a deo njih koji će u Republici Srbiji raditi odgovorne poslove, ali koji će se svakako svakodnevno susretati sa pitanjima vezanim za probleme naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je Jović.

Polaznici Diplomatske akademije su rekli da je uvek poseban osećaj biti na Kosovu, dodajući da je potrebno češće organizovati ovakve posete.

"Posebno je bitno za ljude koji će jednog dana predstavljati Srbiju u inostranstvu, da se upoznaju bolje sa svojim duhovnim i kulturnim nasleđem na Kosovu i Metohiji, da bi što bolje mogli da zastupaju i interese svoje zemlje i da upoznaju ljude u instranstvu i da im na neki način približe sve ono što se nalazi ovde“, rekla je Jovana Mitić, polaznik Diplomatske akademije iz Beograda.

 „Smatram da svi ovo treba da vide i treba raditi na tome da se ta nacionalna svest kod svih probudi i kada je u pitanju verski i istorijski smisao, treba svi da nauče odakle potiču i gde su im koreni“, rekao je Stefan Zlatanov, takođe polaznik Diplomatske akademije iz Beograda.

Tokom boravka na Kosovu buduće srpske diplomate će pored manastira Visoki Dečani posetiti i Bogorodicu Ljevišku, kao i crkvu Svetog Đorđa u Prizrenu, Prizrensku bogosloviju i manastire Zočište, Svete Arhangele i Gračanicu. Predviđeno je da gosti iz Beograda obiđu i Pećku Patrijaršiju, Veliku Hoču i jezero Gazivode.