16:26

25.05.2019

16:26

25.05.2019

Maja Denić. RTK2

Sastanak delegacija Beograda i Prištine početkom jula u Parizu dogovoren je na nedavno održanom berlinskom samitu. Stav Beograda je da dijalog može biti nastavljen samo ako Priština ukine taksu od sto odsto na proizvode iz Srbije. Ukoliko taksa i dalje ostane na snazi, predsednik Srbije je najavio mere koje je Srbija pripremila protiv Kosova. Novoizabrani gradonačelnici na Severu Kosova su najavili ostavke ukoliko ne bude razmevanja Prištine. Kako se ove izjave mogu  odraziti na predstojeći samit u Parizu pitali smo poznavaoce političkih prilika na Kosovu.

Nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o merama koje je Srbija pripremila protiv Kosova, oglasio se i kosovski premijer Ramuš Haradinaj koji je izjavio da je Kosovo država i kosovskih Srba. Komentarišući najavljene mere Srbije protiv Kosova, analitičar Škeljzen Maljići ističe da su takve izjave neka vrsta propagandnog rata, kao odgovor na taksu i na neki način prestrojavanje pred samit u Parizu.

’’Mislim da će pariski susret biti kao i berlinski , da se tamo ništa neće odlučivati. Jedino ako Zapad, odnosno Francuska i Nemačka dođu sa nekim konkretnim predlogom, pa se onda nešto postigne, inače će se ovakvo stanje nastaviti. Šta podrazumevaju najavljene mere Srbije , nije rečeno , da li će oni uvesti neke oštrije mere, moramo da sačekamo. I onako su mere previđene da se primene nakon Pariza. Ovo je više jedna vrsta ucene, pošto Haradinaj ne popušta, onda i Vučić želi da ima neku kontra akciju. Ali to ne vodi ka ničemu, trebalo bi da se konačno postigne neki dogovor’’,  rekao je Škeljzen Maljići, analitičar.

Analitičar Živorad Lazić ocenjuje da od najavljenih mera Srbije protiv Kosova neće biti ništa.

’’Smatram da je to možda samo jedna predizborna kampanja ili možda zavaravanje naroda ili možda izjava za unutrašnju upotrebu, prosto ne znam kako da se vrlo precizno izjasnim. Ja zaista ne očekujem ništa od ove takozvane Srpske liste, oni nam obrukaše srpsko ime i ja njima ništa ne verujem. Samim tim ne očekujem ni ubuduće da će neko iz Srpske liste nešto da promeni i da će narodu biti bolje’’, istakao je analitičar Živorad Lazić.

Malići i Lazić saglasni su da se u vezi najavljenih ostavki novoizabranih gradonačelnika radi o igri Beograda.

’’Sa jedne strane Vučić kaže listi Srpskoj da treba da učestvuje na izborima, onda ponavljaju istu akciju koju su radili ranije. Samim učešćem na izborima prema kosovskim zakonima i ustavu, to je neka vrsta priznanja ove realnosti ovde. A onda odbijanje je na neki način želja Srbije da se pokaže da ovde sve Beograd konroliše i da ne može ništa da se uradi bez Beograda’’ , izjavio je Maljići.

’’Oni učestvuju na izborima, kako bi posle izbora dali ostavke, ne znam koji je smisao svega toga. Ne znam zašto su baš ti ljudi, koji su dali ostavke, kako su ponovo postali kandidati za gradonačelnike. Ja prosto ne vidim ništa drugo nego jednu veliku prevaru koja se u kontinuitetu sprovodi kada je srpski narod u pitanju’’,  gaglasio je Lazić.

Da podsetimo, iako je berlinski samit završen bez pomaka, za početak jula zakazan je novi sastanak u Parizu čija će tema najverovatnije biti nastavak dijaloga Beograda i Prištine.