15:48

26.05.2019

15:48

26.05.2019

Jelena Đorđević, RTK2

Posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu najavljena za sutra privlači veliku pažnju javnosti od kako je najavljena. Dok iz Parlamenta Srbije napominju da su pozvani svi poslanici i da će svi imati priliku da iznesu svoje stavove o ovoj važnoj temi, opozicija najavljuje da će govoriti iz hola. Predstavnici Srpske liste ističu da je upravo predstojeća sednica prilika da se javnosti predstavi šta je sve Srbija učinila po pitanju zaštite i opstanka Srba na Kosovu, ali poznavaoci političkih prilika nisu optimisti u ovom slučaju.

Izveštaj o situaciji na Kosovu i dijalogu Beogada i Prištine koji je sačinila Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo predstaviće predsednik Srbije na „posebnoj“ sednici Skupštine Srbije posvećenoj Kosovu. S obzirom da su opozicioni poslanici najavili bojkot zasedanja, predstavnici Srpske liste su se oglasili saopštenjem:

„Srpski narod na Kosovu očekuje da će predstojeća sednica Skupštine Srbije biti prilika da se najširoj javnosti obelodani šta je sve Srbija učinila po pitanju zaštite i opstanka Srba na Kosovu ilaži Boška Obradovića i ostalih samozvanih lidera srpske opozicije ne mogu poništiti ono čemu smo svakoga dana ovde svedoci. Srbi sa Kosova očekuju od svih opozicionih političkih aktera u Beogradu da pokažu makar minimum odgovornosti prema svojoj državi i prema nama koji živimo na Kosovu i da prestanu da na štetu sopstvenog naroda sebi pribavljaju jeftine političke poene, jer oni neće profitirati ovakvom gnusnom antisrpskom politikom, ali mogu ugroziti živote i opstanak Srba“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Jednostrane odluke nikako neće doprineti smirivanju strasti i stabilizaciji odnosa Beograda i Prištine, izričit je Mazlum Baraliu koji naglašava da se u Beogardu ne može doneti nikakvo rešenje o Kosovu“.

„Naravno da je interesovanje Vlade Srbije za Srbe na Kosovu sasvim legitimno, ali da pomažu onoliko koliko je dozvoljeno kosovskim zakonima i međunarodnim konvencijama i ništa van toga jer ne bi doprinelo prevashodno Srbima i poboljšanju njihove stvarnosti i perspektive ovde, a naročito ne dobrosusedskim odnosima koji nažalost nisu u dodbroj fazi koji su narušeni upravo zbog izričitih izjava i jednostranih odluka jedne ili druge strane“, smatra profesor ustavnog prava Mazlum Baraliu.

S druge strane, politički analitičar iz Beograda Dušan Janić je uveren da predstojeća sednica Skupštine Srbije nije prilika za raspravu o pregovorima. On smatra da  je reč o pripremi, koju Vučić koristi da bi, „ukoliko dođe do oživljavanja dijaloga mogao da se pojavi sa političkom platformom i oko nje formira pregovarački tim što je Kosovo učinilo, a Beograd nije ni počeo.

„Očigledno je namerno tema bezbednosti predstavljena mnogo lepše nego što u stvarnosti jeste. Moguće da je u pitanju taktika da izveštaj to tako prikaže, a predsednik ode korak dalje, a moguće je da se i u tom sektoru mogu očekivati novi potezi. Od te Skupštine ne treba očekivati nikakvu konkretnost, osim opšteg ovlašćenja predsedniku i Vladi da nastave politiku koju su do sada vodili. Treba imati u vidu da će se javno i institucionalno pokrenuti protiv mere iako se o njima neće raspravljati ukoliko Priština ne suspenduje takse do Pariza“, uveren je Dušan Janjić.

Skupština Srbije je poslednji put o Kosovu raspravljala u aprilu 2013. godine neposredno po potpisivanju prvog sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.