10:36

06.06.2019

10:36

06.06.2019

N1, TV PRVA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u Bratislavi, na međunarodnoj konferenciji u organizaciji GlobSec, "reći istinu" i da je potrebno da "Amerika privoli Prištinu da ukine takse na srpsku robu".

Ovoj konferenciji će prisustvovati i predsednik Kosova Hašim Tači. Vučić je kazao da neće s njim imati bilateralni sastanak.

"Idem oslobođen svake krivice i odgovornosti za ono što se dešava na Kosovu", rekao je Vučić.

Konferencija GlobSec posvećena je bezbednosti u centralnoj Evropi.

Vučić je rekao i da se zalaže za razgraničenje na Kosovu ocenivši da je to "apsolutno najzdravije za Srbiju i Srbe".

On je za TV Prva rekao i da će referendum na tu temu biti raspisan ako bude imao nešto da predloži narodu, a, kako je rekao, predlog trenutno nema.

"Ja sam za razgraničenje i toga se ne stidim, ali Srbi su protiv toga i ja sam razumeo poruku naroda. Mi nismo spremni da čujemo istinu oko Kosova, čak i kad je svi znaju. Neće to ljudi da prihvate jer to dira u njihove emocije", kazao je on.

Govoreći o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu Vučić je rekao da je sednica SB UN uvek važna zbog "statusnog pitanja" ali je i ocenio da je skup u Parizu početkom jula u organizaciji francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, "mnogo važniji", iako, kako je naveo, nije siguran "da će uopšte biti održan".