12:37

06.06.2019

12:37

06.06.2019

FoNet

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da podržava postizanje sporazuma sa Srbijom koji bi doprineo recipročnom priznanju u sklopu postojećih granica.

On je to izjavio tokom posete Berlinu, gde se u jutarnjim satima sastao sa Parlamentarnom grupom za Jugoistočnu Evropu Bundestaga.

On će se u toku dana sastati i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Sa nemačkim poslanicima razgovarali smo o dešavanjima na Kosovu i u regionu, o uskoj saradnji Kosova i Nemačke i o procesu dijaloga sa Srbijom“, napisao je on na Fejsbuku, dodajući da je „istakao svoj stav da je Kosovo za dijalog, u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi rezultovao priznanje u sklopu postojećih granica“, naveo je Haradinaj.

„Naglasio sam i da su građani Kosova jedini na Zapadnom Balkanu koji ne uživaju slobodu kretanja, zbog viznog režima, i da očekuju od Nemačke da ovom procesu da pozitivan epilog“, dodao je Haradinaj.

Očekuje se da će se na sastanku sa nemačkom kancelarkom razgovarati i o pripremama za samit Kosova i Srbije u Parizu, 1. jula, a što je nastavak Berlinskog, održanog 29. aprila. Cilj ovih sastanaka u evropskim gradovima je uspostavljanje normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.