14:25

06.06.2019

14:25

06.06.2019

Jelena Đorđević, RTK2

Stručnjaci u oblasti telekomunikacija su pred članovima Parlamentarne istražne komisije govorili o stanju u PTK. Nakon izlaganja dvojice eksperata sastanak je, zbog nedostatka kforuma, odložen.

Pošta i Telekom Kosova tonu od kada su dobili konkurenciju, ovim rečima je započeo svoje izlaganje Naim Maljoku.

“Mobilna telefonija je na početku beležila gubitke jer je sedište bilo u Monaku. PTK je počeo da propada od kada je dobio konkurenciju u Z Mobajlu, a jedno vreme je u njemu bilo 2.839 radnika” rekao je Maljoku.

Usledila su pitanja članova komisije. Poslanika Samoopredeljenja Visara Imerija je zanimalo da li je ugovor sa Z-Mobajlom regularan, ako je poznato da je reč o virtuelnom operateru, na šta je Maljoku odgovorio:

“Je ne znam ni za kakvu strukturu niti ugovor. Z Mobajl koristi frekvencije i infrastrukturu PTK. U ovom slučaju, kada bih morao da potpišem neki od takvih ugovora, radije bih pocepao svoju diplomu”, rekao je Maljoku.

Na pitanje Bljerte Deliu iz Demokratske partije Kosova ima li još sličnih ugovora u Telekomu, Maljoku je naglasio da nema takvih saznanja.

Pred komisijom je govorio i Ismet Hamiti, koji takođe smatra da je ugovor s Telekomom iz Monaka označio propadanje PTK.

“Ugovor sa Monako Telekomom je doneo niz negativnih pojava. Ugovor sa Z-mobajlom je neslavni ugovor Pošte i Telekoma Kosova,  najštetniji do sada. Ovim ugovorom PTK je obavezan da plaća i kod zemlje. Više od polovine prihoda je išlo Telekomu Monaka. Taj ugovor je i dalje važeći, iako je protivzakonit”, rekao je Hamiti.

Pred članovima parlamentarne istražne komisije o stanju Pošte i Telekoma Kosova trebalo je da izveštava i ekspert Agron Dida, ali je zbog nedostatka kforuma sastanak prekinut.

S obzirom da komisiji nije prisustvovao poslanik iz redova srpske zajednice, za novinare koji su izveštavali na srpskom nije bio obezbeđen prevod.