16:45

11.06.2019

16:45

11.06.2019

Milica Živić, RTK2

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da do samit u Parizu, zakazan za 1. jul, možda neće biti održan, ali ne krivicom Kosova. Uslovljavanje nastavka dijalog ukidanjem takse nije ispravno i ne može se desiti, a Kosovo ne može biti uslovljavano, rekao je Hardinaj.

Haradinaj je, nakon redovnog sastanka Vlade, rekao da taksa ne predstavlja prepreku nastavku dijaloga.

“Uslov za ukidanje takse i nastavak dijaloga nije ispravan i ne može se desiti. Od samog početka je ostavljena mogućnost ukidanja takse u zamenu za okvirni sporazum koji uključuje uzajamno priznanje i slobodnu trgovinu. Svi znaju da Kosovo ne može biti uslovljeno”, kazao je Haradinaj.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da do samita u Parizu, 1. jula, možda neće ni doći, ali se krivica ne može pripisati Kosovu.

“Ako Srbija ne želi dijalog, ne možemo ih prisiliti da dođu u Pariz ili bilo gde drugde. Mi ne vodimo sastanak u Parizu i ne možemo davati nikakve garancije za to. Ja sam odgovoran za poziciju Kosova, ali nisam sazvao ovaj sastanak. Predsednik Makron odlučuje o tome. Ne znam zašto bi neko trebalo da razgovara sa mnom o granicama Kosova kada smo potpisali IBM sporazum koji podrazumeva integrisano upravljanje granicama. Zašto govoriti o tom pitanju”, rekao je Premijer Kosova.

Inicijativu predsedika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija o osnivanju komisije za istraživanje boračkih lista Haradinaj nije hteo da komentariše, uz opasku da o tome treba da odlučuje sud.