16:18

11.06.2019

16:18

11.06.2019

Marko Zakić, RTK2

U glavnom štabu KFOR-a u Prištini obeleženo je 20 godina od ulaska NATO snaga i vojnika zemalja partnera na Kosovo. Kfor će nastaviti da garantuje bezbednost i slobodu kretanja svim zajednicama, poručiju iz ove misije. 

Navršilo se 20 godina od ulaska blizu 50.000 vojnika iz 39 zemalja na Kosovo. U skladu sa mandatom Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244, Kfor je doprineo sigurnosti i slobodi kretanja za sve i nastaviće da to čini i u budućnosti, poručio je komandant ovih snaga Lorenco D’Adario.

“Kao rezultat svega toga, Kosovo je danas potpuno drugačije u odnosu na pre 20 godina. Taj napredak je imao svoju cenu. Tokom tih godina više od 200 vojnika KFOR-a izgubilo je život. Mi smo spremni da i dalje budemo u službi građana, na nepristrasan način i da ostanemo na putu ogromnog napretka koji smo postigli“, dodao je D’Adario.

Kfor je najveća NATO operacija u Evropi. Tokom 20 godina u borbenim i neborbenim aktivnostima život je izgubilo 213 vojnika iz 28 zemalja.

“Njihova žrtva je predstavljala najvažniji doprinos jednom od najvećih NATO-a dostignuća još od Hladnog rata. To je bila pomoć ponovnom uspostavljanju mira i bezbednosti na čitavom Balkanu, u vreme kada je povratak sukobima delovao neizbežno. Zajedno smo posvećeni evropskoj bezbednosti i promociji mira u Evropi i šire“, poručio je komandant združenih snaga NATO u Napulju admiral Džejms Fogo.

Nakon komemoracije poginulim vojnicima, admiral Fogo i genaral-major D’Adario održali su konferenciju za novinare. Rečeno je da nije u planu smanjenje broja vojnika KFOR-a, da je eventualno članstvo Kosova u NATO političko pitanje, dok su pohvalili saradnju sa Vojskom Srbije.

“Naš posao je da ispunimo obaveze proistekle iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. Zato nam je potrebna prekogranična saranja. Pre otprilike mesec dana, razgovarao sam o bezbednosnoj situaciji na Balkanu sa generalom (Milanom) Mojsilovićem, koji je kao što znate novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Nastavićemo da sarađujemo sa svima“, dodao je admiral Fogo.

Komemoraciji su prisustvovali predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, čelnici međunarodnih misija na Kosovu i ambasadori. Povodom godišnjice misije, admiral Fogo uručio je ordenje najboljim oficirima KFOR-a.