17:07

11.06.2019

17:07

11.06.2019

Jelena Đorđević, RTK2

Jučerašnju sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija obeležila je žustra rasprava. Zvaničnici Kosova najpre su reagovali na izveštaj šefa UNMIK-a Zahira Tanina koji je ocenio da kosovske vlasti nisu ispoštovale imunitet osoblja UN-a, a zatim i na govor Ivice Dačića, ministra spoljnih poslova Srbije. Poznavaoci političkih prilika smatraju da burne rekacije ne doprinose smirivanju tenzija.

“UNMIK je taj koji krši međunarodno pravo”, istakao je u objavi na Fejbuku ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli i dodao je Taninov govor „potpuno neprihvatljiv“.

“Kosovo se ne žali, delovali smo kao država i to ćemo činiti uvek. Osoblje UNMIK-a krši međunarodno pravo i Povelju UN-a. Zvaničnik je opstruisao rad policije, a drugi zvaničnik je uhvaćen u krađi. Trebalo bi da se time UNMIK pozabavi, ne Kosovom. Prekinuli smo komunikaciju sa UNMIK-om i dokle god oni ne razjasne situaciju, nećemo ih smatrati prijateljima Kosova. Imidž UNMIK-a danas je za žaljenje”, naveo je Pacoli u objavi na Fejsbuku.

S druge strane ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u izjavi za Glas Amerike, ali i na sednici saveta bezbednosti izneo je upozorenje da Priština sprema upad na sever.

"Postoje takva saznanja i mi smo to podelili sa zapadnim partnerima i oni sve to znaju. To je veliki izazov i zato sam upozorio Kfor, jer im je zadatak da štite sve građane, bez obzira da li su Srbi ili Albanci, da spreče napad na sever Kosova. Ukoliko to Kfor ne uradi, dolazimo u veliki rizik za destabilizaciju čitavog regiona", naveo je Dačić.

Mediji su preneli da je verbalni okršaj Ivice Dačića i Vljore Čitaku naročito zaokupio pažnju onih koji su sednicu pomno pratili. Nakon što se predstavnica Kosova navodno smejala tokom izlaganja srpskog ministra spoljnih poslova, on je delegaciju iz Prištine nazvao kolonizatorima. Takav stav osuđuju i poznavaoci političkih prilika na Kosovu.

“Moram da kažem da se u diplomatiji ne koriste reči poput kolonizatori i ostala terminologija reči iz 18, ne čak i 19 veka, pa makar to i bila istina”, istakao je Nenad Rašić za naš program.

Ko se ljuti taj gubi. Mislim da taj ton polemike tamo ne vodi nigde, nije ni za čije dobro”, rekao je Mazlum Baraliu.

Komunikacija diplomata u 21. veku trebalo bi da bude bolja, poručuje Rašić.

“Sad kad sve to stavimo na tas da bi izračunali pomake ili poraze koje smo doživeli u zadnjih nekoliko meseci što se tiče Briselskog sporazuma, ali i ostale normalizacije odnosa na Balkanu, mislim da ne idemo napred, nego se vraćamo debelo u rikverc. Više sam puta rekao, ovo, pogotovo nama kosovskim Srbima to znači produžavanje agonije i još više neizvesnosti, samim tim, nažalost i još više iseljavanje mladih koji bi trebalo da budu osnova našeg društva”, smatra Nenad Rašić.

Neophodni su racionalni razgovori, poručuje Baraliu.

“Mislim da imaju obavezu prema građanima da se racionalno i za dobrobit perspektive dobrih odnosa, stabilizacije situacije i odnosa između dveju zemalja ponašaju civilizovano, bilo da je u pitanju Kosovo ili Srbija. Izveštaj je stereotipan, najvažnije sile sveta, kao i članovi tog organa kažu da treba prestati s tim, naročito ne na tri meseca jer je izgubio svrhu način izveštavanja i ne donosi ništa novo”, kaže Baraliu.

Povodom navoda kosovskih zvaničnika na društvenim mrežama da UNMIK krši međunarodno pravo, iz ove misije na Kosovu nije bilo komentara.