19:10

11.06.2019

19:10

11.06.2019

KoSSev

Kosovska policija je danas u 10 časova započela akciju kontrole preko sto hotelskih objekata, motela (pansiona) na teritoriji Kosova, u cilju sprečavanja i suzbijanja nezakonitih aktivnosti, navodi se u saopštenju Kosovske policije.

Prva faza – kontrola posećenijih objekata

Kako se navodi, kontrola će biti nastavljena u narednim danima u svim objektima ove vrste poslovanja (registrovanih i neregistrovanih), a da su u prvoj fazi, koja je danas započela, u fokusu bili posećeniji objekti, kao i da su identifikovana tri objekta koja su nezakonito poslovala.

U saopštenju navode da su u ovu policijsku operaciju uključene sve nadležne policijske jedinice i specijalne jedinice za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije, jedinice za borbu protiv trgovine ljudima, zatim inspektori Ministarstva trgovine i inspektora Poreske uprave Kosova.

Dodaju da se kontrola ugostiteljskih objekata vrši radi utvrđivanja i praćenja svih nepravilnosti, kao i da je cilj akcije da se „sve osobe za koje postoji sumnja da su uključene u nezakonite aktivnosti pra izvedu pred organe pravosuđa“.

Nova akcija Kosovske policije usledila je desetak dana nakon akcije hapšenja u više opština na Kosovu, uključujući i četiri severne opštine, u kojoj je uhapšeno 19 pripadnika Kosovske policije (jedanaest Srba, četiri Albanca i četiri Bošnjaka) koja se sumnjiče da su umešana u krijumčarenje, organizovani kriminal, korupciju i zloupotrebu službenog položaja. "Akcija je izazvala i veće kontraverze u javnosti, pre svega zbog povređivanja civila, koji su se prema svedočenjima zatekli na licu mesta, ili su bili u svojim dvorištima, kao i povređivanju dva pripadnika UNMIK-a, ali i zbog materijalne štete koja je pričinjena na privatnim objektima i automobilima".