16:59

16.06.2019

16:59

16.06.2019

RTK

Bivši predsednik Albanije Bujar Nišani je kritikovao Srbiju zbog toga što nije poštovala sporazum da ne ometa Kosovo, već je umesto toga uložila u moćne lobije za destabilizaciju procesa integracije Kosova u međunarodne organizacije.

Nišani je u intervjuu za Kosovapress rekao da zbog onoga što je video, nema dileme ni iz Sjedinjenih Američkih Država niti iz Evropske unije da je Kosovo uvek podržalo i bilo spremno za dijalog sa Srbijom, ali je Srbija ta koja ometa procese.

On je naglasio da su kosovske institucije zainteresovane za nastavak dijaloga, ali imaju pravo da razmotre izvršenje dosadašnjih sporazuma sa Srbijom.

Nišani izražava duboko uverenje da će Kosovo uskoro ući u NATO i da niko neće moći da ometa Kosovo u evrointegracionim procesima, pošto je kako je rekao, ometanje Kosova znači podrivanje stabilnosti regiona.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, Nišani kaže da je vreme da dijalog i albansko-srpski proces stabilizacije bude na jasnom putu, sa jasnim ciljevima.

Nišani je govorio i o situaciji u Albaniji, gde je rekao da svaka nemarnost može dovesti do sukoba građana sa predstavnicima institucija.