15:50

18.06.2019

15:50

18.06.2019

Jelena Đorđević, RTK2

Politički kompromis na Zapadnom Balkanu mora biti nagrađen, izjavio je evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han. Poznavaoci političkih prilika su podeljenog mišljenja da li će ova najava podstaći zvaničnike Kosova i Srbije da se vrate pregovorima i koje ih nagrade sleduju ukoliko postignu dogovor.

“To vam je ona stara priča o štapu i šargarepi”, kaže političar Nenad Rašić, koji je uveren da je u pitanju paket koji nudi Evropska unija i da će 1. jula na samitu u Parizu biti predstavljena “neka platforma”.

“Mislim da u ovom slučaju Priština može da dobije viznu liberalizaciju i, naravno, ukidanje takse u paketu. S druge strane Beograd, koji bi po mom mišljenju otvorio neko dodatno poglavlje, a takođe dobio i određeni finansijski paket koji bi se odnosio na određenu privrednu oblast koja bi pospešila pridruživanje Evropskoj uniji... Moj utisak je da sve te velike sile nemaju više strpljenja da ovaj tihi konflikt traje u nedogled, naročito između političara koji svojom svakodnevnom retorikom zaoštravaju odnose da bi tobož ostale duže na vlasti”, kaže Rašić, predsednik Progresivno demokratske stranke.

Politikolog Ramuš Tahiri smatra da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo da imaju jasnu viziju o pristupanju Evropskoj zajednici i da bi najpravednije bilo da imaju isti datum pridruživanja kako ne bi uslovljavali jedni druge, što je bio slučaj Slovenije i Hrvatske.

“Kosovo i Srbija bi trebalo da imaju sporazum o normalizaciji jer i Kosovo i Srbija sada imaju odvojeni put, bez obzira što se u Srbiji govori da se neće odreći Kosova. Međutim, Srbija nema nijedno pitanje koje se tiče unutrašnjeg pitanja Kosova u odnosu na pristup Evropskoj zajednici. Srbija zna da Kosovo ide odvojenim putem, iako je Srbija dosta prednjači u odnosu na Kosovo”, ističe Ramuš Tahiri.

Živorad Lazić iz Srpskog nacionalnog foruma takođe pominje paket EU koji podrazumeva konačni sporazum između Kosova i Srbije, uz koji će, kao nagrada, uslediti zasebno pristupanje Evropskoj uniji. Lazić napominje da EU diktira pravila, a da odbijanje ili prihvatanje nosi posledice.

“EU verovatno ima neke svoje planove i ciljeve koji su nama nepoznati i sada, po sistemu štapa i šargarepe - malo ćete ovako, pa malo ovako, to će uroditi nekim plodom, verovatno će u paketu biti primljeni i Kosovo i Srbija, a mi ćemo možda biti trećerazredna članica EU,” rekao je profesor Živorad Lazić.

Dijalog u Briselu je prekinut pošto je Priština uvela takse na robu iz Srbije, a zvaničnici Kosova i Srbije su vodili odvojene razgovore sa predstavnicima EU.

Da svi “gube zbog zastoja u pregovorima, podsetio je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot, koji je na Tviteru napisao da je "status kvo" na Balkanu neodrživ.