16:22

19.06.2019

16:22

19.06.2019

Marija Stanojković, RTK2

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Kosova našle su se nedovršene tačke sa prethodnih sednica. Na današnjoj sednici nije usvojen predlog rezolucije o dijalogu sa Beogradom, koja predviđa zabranu predsedniku Tačiju da pregovara o razmeni teritorije ili korekcije granica.

Za ovaj predlog glasalo je samo 28 poslanika, pa je on odložen za narednu sednicu. Takođe, nije glasano ni o nacrtu rezolucije koja se odnosi na neuspeh vizne liberalizacije Kosova. Na zasedanju, između ostalog, nije se glasalo ni za izveštaj skupštinske komisije za ljudska prava, rodnu ravnopravnost i nestala lica koji se odnosi na primenu Zakona o zaštiti od diskriminacije. Kosovski parlamentarci nisu glasali ni za revizorski izveštaj finansijskim troškovima Ministarstva kulture za 2017. godinu.

"Svaka kompanija koja plaća porez u Poreskoj upravi Kosova, oslobođena je poreza za 20 odsto u polju sporta, a 20 odsto u polju kulture, to je cilj Zakona koji mi predlažemo. Zatražio bih od svih poslanika koji su tražili glasove od sportista i umetnika, da ih sada podrže", kazao je poslanik Bekim Hadžiu poslanik Demokratske partije Kosova.

"Neophodno je da Zakon o sponzorstvu bude većim delom posvećen sportu i kulturi. Recimo da se uvede obavezna tarifa od 20 odsto i da se oformi Kancelarija koja bi raspolagala tim sredstvima. Unapređenje sporta na Kosovu bilo bi moguće samo na ovaj način, jer država nije u stanju da na drugi način omogući finansijska sredstva za sportske aktivnosti", rekao Adem Mikulovci iz Samoopredeljenja.

Zbog nedostatka kvoruma nije usvojen ni izveštaj o stanju životne sredine na Kosovu za 2017. godinu. Glasanje o preporukama sa parlamentarne debate o slučaju seksualnog uznemiravanja i silovanja, nezakonitog abortusa maloletnika i institucionalnoj odgovornosti Vlade Kosova odloženo je za narednu sednicu.

"Ovde nema kvoruma, tako da nema smisla nastavljati sednicu", rekao je Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova.

Nakon što je određena pauza, sednica je nastavljena u 15 sati ali nije održana zbog nedostatka kvoruma.