16:25

24.06.2019

16:25

24.06.2019

Marija Perić, RTK2

Kosovo i Srbija nikada nisu bili dalje od postizanja sporazuma, a promena etničke strukture stanovništva jedne sredine za Evropu je neprihvatljiva, smatra dugogodišnji politički dopisnik Koha Ditore i KTV-a iz Brisela Augustin Paljokaj.

Ideje o podeli Kosova, razmeni teritorije i korekciji granice su, smatra Paljokaj, zatvorile pregovore u Briselu, jer je, kako objašnjava, reč o rešenjima koja bi donela više štete nego koristi. Nemačka i Francuska se, dodaje, sada dodatno angažuju u ovom procesu, a Nemačka, smatra, nastoji da zaustavi priče o podeli.

,,Nemačka, kao država koja se kontinuirano interesuje za region, zna da je u regionu promena granica bez etničkog čišćenja nemoguća. Promena etničke strukture stanovništva jedne sredine za Evropu je neprihvatljiva, jer to nije evropska vrednost i zbog toga je izgubljeno godinu dana, kako bi se videlo ko je za, a ko protiv’’, zaključuje Paljokaj.

Stiče se utisak da dve zemlje nikada nisu bile dalje od postizanja sporazuma, kao i da za sve vreme ništa od postignutih sporazuma nije realizovano, navodi Paljokaj.

,,Došli smo u situaciju u kojoj su, nakon sedam godina dijaloga, odnosi Srba i Albanaca lošiji nego pre dijaloga, da su tenzije veće nego pre dijaloga i da je dijalog u tom smislu neuspešan’’, kaže Paljokaj.

Neuspeh u procesu dijaloga doveo je do toga da je put Srbije ka Evropskoj uniji praktično zaustavljen, ocenjuje Paljokaj i podseća da se proces proširenja odvija veoma sporo - Srbija je za šest godina zatvorila samo dva poglavlja i to ona o kojima se ne pregovara, dok je Kosovo već osam godina u procesu liberalizacije, podseća Paljokaj. 

,,Nema nikakvih obećanja da će se to brzo dogoditi, bez obzira na to šta kosovski političari pričaju. Kad kažu ,,nama su obećali’’, možda im je obećala Federika Mogerini koja nema ni prava da bude na tom sastanku na kom se odlučuje, a još manje da glasa.  Ne znam kad će se dogoditi vizna liberalizacija, ali znam kad neće, a neće ove godine. Nemačka podržava proces, neki će reći - ukinuće se vize jer je Nemačka glavna država članica EU’’,   smatra Paljokaj.

U slučaju Kosova, podseća, nije sasvim jasno da li može da podnese zahtev za prijem, jer ga pet država članica ne priznaje, a poznato je, kaže, da se odluke o prošrenju donose jednoglasno. Za ozbiljniji angažman EU svakako treba sačekati izbor novog evropskog rukovodstava, smatra Paljokaj, koji ne isključuje ni mogućnost održavanja izbora na Kosovu krajem ove godine.