19:43

25.06.2019

19:43

25.06.2019

RSE

"Koliko vidim ne postoji nikakav plan za izlazak iz krize dijaloga Beograda i Prištine", komentariše Džejms Ker-Lindzi (James Ker-Lindsay), nekadašnji profesor političkih nauka na londonskom Univerzitetu Sent Meri, danas profesor na Londonskoj školi ekonomije, šanse za nastavak dijalog Kosova i Srbije nakon što je otkazan samit u Parizu, prethodno planiran za 2. jul.

Skup zamišljen kao nastavak "Berlinskog procesa" (međunarodna inicijativa sa ciljem proširenja EU na Zapadni Balkan), otkazao je francuski predsednik Emanuel Makron. Time je i propuštena prilika za još jedan pokušaj podsticanja Kosova i Srbije da se vrate dijalogu.

"Mislim da su bile raširene spekulacije da se ovaj sastanak neće održati. Nije bilo nikakvog značajnog napretka na sastanku u Berlinu, i zapravo, niko ne zna šta je bio smisao tog sastanka. Bio je vrlo proizvoljan, nije izgledalo da postoje bilo kakav raspored ili agenda. To se nije poklopilo sa očekivanjima, ali ja zapravo ne znam o čemu je uopšte bio taj sastanak", pojašnjava Ker-Lindzi u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ipak, Ker-Lindzi se ne slaže u potpunosti sa ocenama da nakon neuspeha pariskog samita, inicijativu u podsticanju pre šest godina započetog briselskog procesa preuzimaju SAD.

Briselski dijalog Kosova i Srbije u najozbiljniju krizu zapao je uvođenjem kosovskih taksi od 100 odsto na proizvode Srbije, decembra prošle godine. Nakon toga, Beograd odbija povratak za pregovarački sto, sve dok Vlada Kosova tu meru ne ukine.