09:40

05.07.2019

09:40

05.07.2019

FoNet, N1

Američki kongresmen Eliot Engel posetio je juče Preševo, gde se sastao sa predsednikom te opštine Šćiprimom Arifijem, a za redakcije Glasa Amerike i Radija Slobodne Evrope na albanskom je rekao da "ne podržava ideje za razmenu teritorija".

Engel je kazao, da bi "napore trebalo usmeriti ka postizanju dugoročnog mira izmedu Kosova i Srbije".

"Ne mislim da je razmena teritorija pravi put. Ja sam zabrinut zbog toga, jer ako počnete da menjate granice na Balkanu, gde se to završava? Postoje mnoge druge zemlje koje žele da promene granice i zato je Balkan na prvi pogled bačen u zabludu", rekao je Engel u Preševu.

Predsednik opštine Šćiprim Arifi je Engelu, koji među Albancima važi za velikog prijatelja, uručio zahvalnicu, a zatim su zajedno otišli na ručak.

Engel se u sredu u Beogradu sastao sa srpskim poslanicima i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, On je u razgovoru sa poslanicima Skupštine Srbije istakao da sve nesuglasice i neprijateljstva na Zapadnom Balkanu treba da se prevaziđu i da države regiona treba međusobno da sarađuju.

Za razgovore sa Vučićem je kazao da su bili "dobri i iskreni". Dodao je da poštuje liderstvo srpskog predsednika, iako se ne slaže uvek sa njim i ponovo pozvao dve strane da sednu i razgovaraju.