16:30

10.07.2019

16:30

10.07.2019

Maja Denić, RTK2

Sezona godišnjih odmora je u toku, a mnogi  još uvek  tragaju za željenom turističkom destinacijom. Naša ekipa je proveravala koje destinacije su ovog leta najtraženije i da li su u sezoni letnjih godišnjih odmora uvedene nove avionske linije.

U jeku godišnjih odmora na aerodromima su velike gužve, jer je to najbrži način da se stigne do turističkog odredišta. Tako je i na prištinskom aerodromu, gde je tokom leta povećan broj letova.

"Prištinski aerodrom pruža mogućnost putovanja ka mnogim destinacijama, a najfrekfentije su linije za Švajcarsku, Nemačku, Minhen, Dizdeldorf, Berlin, gde  ima najviše naših građana. Svake godine se tokom sezone povećava  broj letova jer se povećavaju i zahtevi  putnika. Ako uporedimo period od janura do jula, u odnosu na proteklu godinu imamo veći broj putnika za 17,3 %, dok je broj letova veći za 12.8%. Najvise su zainteresovani za Švajcarsku, a za Dizeldorf imamo dnevno tri do četiri leta. Imajući u vidu veći broj putnika, nemačka kompanija Euro Vings je ove godine uvela i nove linije ka Švajcarskoj, Ženevi, avioni poleću šest puta nedeljno. Vlada veliko interesovanje dijaspore, građani putem društvenih mreža u agencijama rezervišu termine pa je tako i cena karte niža", istako je Bajram Gaši, asistent portparola prištinskog aerodroma.

Osim ka zemljama Zapdne Evrope, sa prištinskog aerorodma možete leteti i ka popularnim letovalištima na Turskoj obali, koja su i ove sezone najtraženija.

"Najtraženija je Antalija, imamo devet letova nedeljno, imamo i Bodrum, Alanju, Side. Imamo aranžmane za Grčku, ali i za Evropu, Dubaji. Mi smo naše poslovanje usmerili ka onim zemljama gde nam ne trebaju vize. Imamo i last minute ponude, postoje velika sniženja, što zavisi od kategorije hotela. Sniženja su od 10 do 40 posto", naglasila je Fetija Sipai, agent prodaje turističkih aranžmana.

Ukoliko odlučite da na letovanje u inostranstvo krenete avionom, morate znati i ovo.

"Imajući u vidu da  Kosovo nije u Evrospkoj uniji, pre kupovine karte  treba proveriti da li je potrebna viza. Dakle, agencija je ta koja bi trebalo da pruži takve informacije. Na aerodromu nakon rezervacije karte sledi čekiranje. Imamo i  odeljenje za informacije koje će vas uputiti .Dakle, sa pasošem i kartom javićete se našem osoblju koje je tu radi vas i na raspolaganju vam je 24 sata", rekao je Gaši.

Većina onih koji se odluče za neku od destinacija ne obraća pažnju na zdravstveno osiguranje. Podsećamo vas da osim putnog zdravstvenog bilo koje osiguravajuće kuće, ukoliko ste osiguranici Fonda za zdravstveno osiguranje Srbije, imate pravo na lečenje u dvadeset evropskih zemalja, među kojima su Severna Makedonija, Crna Gora,  Bugarska i Turska, ali ne i Grčka.