15:07

11.07.2019

15:07

11.07.2019

Tanjug

Komandant u bazi "Bondstil" na Kosovu Roj Makareg smatra da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i da ne postoje nikakve realne tenzije na terenu.

Komandant Makareg je istakao da je misija KFOR posvećena garantovanju bezbednosti i sigurnosti svih građana na Kosovu.

"Iz vojne perspektive, bezbednosni uslovi su dobri, a na terenu se ne mogu uočiti realne tenzije. KFOR osigurava bezbednost kako bi se mogao nastaviti politički proces i dijalog, s ciljem pronalaženja rešenja", izjavio je Makareg za portal "Juropijen Vestern Balkans".

Makareg se osvrnuo na nedavnu akciju kosovske policije na severu Kosova, zbog koje je Srbija podigla borbenu gotovost vojnih snaga. Kaže da je KFOR potvrdio da je reč o policijskoj operaciji na teritoriji celog Kosova, po nalogu tužilaca u Prištini, i da je ta operacija bila deo borbe protiv kriminala.

Navodeći da je stav KFOR-a izazvao nesuglasice između njih i srpskih vlasti kojima se, kako navodi, nije dopao odgovor KFOR-a na situaciju, Makareg je ocenio da je KFOR uradio prilično dobar posao u toj situaciji.

Makareg kaže da je prisustvo KFOR-a bilo i još uvek je važno kako bi se osigurala bezbednost koja je, kako on smatra, neophodan uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. 

Na pitanje da li postoji prostor za poboljšanje kada je reč o bezbednosnoj situaciji Srba na Kosovu i malom broju povratnika, Makareg kaže da je ukupna bezbednosna situacija dobra.