17:19

11.07.2019

17:19

11.07.2019

Marija Stanojković, RTK2

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Dijana Živić je posetila Orahovac i Veliku Hoču, gde se sastala sa lokalnim zvaničnicima i poljoprivrednicima. Ministarstvo poljoprivrede će kroz svoje programe nastaviti sa pružanjem podrške poljoprivrednicima i razvoju poljoprivrede, poručeno je tokom posete.

Svoju posetu ministarka Živić  je započela sastankom sa gradonačelnikom Orahovca Smajljom Ljatifijem, koji je istakao da je opština Orahovac poznata po vinogradarstvu.

"Na sastanku sa ministarkom poljoprivrede zatražili smo, između ostalog, da se nadoknadi ,šteta poljoprivrednicima , ali i da se povećaju subvencije što bi pomoglo osiguravanju od štete usled  vremenskih nepogoda", kazao je Ljatifi.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja posetila je i Departman za vinogradarstvo i vinarstvo u Orahovcu, koji je osnovan 2014. godine. Orahovac je poznat po vinogradarstvu i dobrom vinu, što potvrđuje i vinarija Ruždije Hadžijahua, čija porodica se već dugo bavi proizvodnjom vina.

"Ona je videla kako funkcioniše naša vinarija i koliko truda ulažemo u ovaj posao, za dobrobit svih koje mi kao firma zapošljavamo, a trenutno imamo oko 1200 radnika", rekao je Hadžijahu.

I Srđana Petrović i Nenad Nakalamić iz Velike Hoče obrađuju vinograde i malinjake. Ovi poljoprivrenici ističu da svako ulaganje u poljoprivredu predstavlja šansu za opstanak srpskog stanovništva u ovom kraju.

"Svaki dolazak, a pogotovo ministarke poljoprivrede, u jednoj maloj seoskoj sredini gde je upravo poljoprivreda osnovna grana, a pogotovo vinogradrstvo, našim proizvođačima i meštanima puno znači", kazao je Srđan Petrović iz Velike Hoče.

"Mogu da poručim svim poljoprivrednicima da koriste subvencije jer ministarstvo pruža subvencije za sve vrste poljoprivrednih proizvoda i hoću da kažem da program subvencionisanja traje do sutra", kazala je ministarka Živić.

Pored ministarke Dijane Živić poljoprivrednike u Velikoj Hoči je posetio i predsednik Samostalno liberalne stranke i poslanik u Skupštini Kosova Slobodan Petrović.