15:31

12.07.2019

15:31

12.07.2019

Siniša Kostić, RTK2

Iako je nadgledanje sprovođenje zakona u nadležnosti Skupštine, ona to čini minimalno i neefikasno, ocenio je Kosovski demokratski institut. Od januara do juna ove godine Skupština nije nadgledala primenu nijednog zakona, dok su skupštinske komisije ispunile samo 4 odsto godišnjeg plana.

Zbog loših rezultata Skupštine Kosova u nadgledanju sprovođenja zakona, parlament je u poslednjih 10 godina kritikovan u svakom izveštaju Evropske komisije, rečeno je tokom predstavljena analize nadgledanja zakona od strane Parlamenta koju je uradio Kosovski demokratski institut.

“Nadgledanje sprovođenja zakona je najslabija karika u radu parlamenta.Poslanici su ovo pitanje zapostavili i odnosili se neozbiljno prema njemu.Parlament nije uspeo da ispuni niti minimum ciljeva vezanih za praćenje i sprovođenje zakona, kako u planiranju, tako i u  sprovođenju planova rada komisija”, rekao je Artan Murati iz KDI.

Parlamentarne komisije nisu istrajne u traženju preporuka i zahtevanju odgovornosti, a kada to čine, ne koriste se postojeći pravilnici i nema jasne metodologije, dodaju iz KDI i ističu da u slučaju spoljne ekspertize u sprovođenju zakona, komisija koristi pomoć Civilnog sektora.

“Razmatranje nacrta zakona je glavna aktivnost komsija, dok je nadgledanje zakona marginalizovano.Za ilustraciju plana rada 14 parlamentarnih komisija za 2019 godinu razmatra se 116 nacrta zakona, a da nije ni diskutovano o nadgledanju sprovodjenja bilo kog zakona. Štaviše, dva izveštaja o sprovođenju zakona iz 2018.godine nisu usvojena na sednici zbog nedostatka kvoruma”, rekla je Bljerta Aljiu.

Kosovski demokratski institut je preporučio parlamentarnim komisijama da u svoje planove uključe i proporcionalno nadgledanje sprovođenja zakona, koje treba da zaživi i u praksi.Takođe, poslanici bi bez odugovlačanja trebalo da ispune svoje obaveze i daju svoj doprinos sprovođenju zakona, poručeno je na konferenciji KDI.