16:01

17.07.2019

16:01

17.07.2019

Marko Zakić, RTK2

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da predsednik Skupštine Kadri Veselji i predsednik Kosova Hašim Tači imaju pogrešan pristup odnosima sa Srbijom i da su, kako je rekao, svojim potezima oslabili Kosovo.   

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je u intervjuu za Glas Amerike izjavio da podržava ideju o privremenoj suspenziji takse na proizvode iz Srbije, ako bi to otvorilo put nastavku dijaloga.

„To je razlika između mene i Haradinaja koji mora da razume tu razliku. Kada govorimo o Srbiji, možete uvesti i taksu od 1000%, ali kada govorimo o SAD i EU, moramo biti pragmatičniji, moramo biti mudriji…  Zato sam predložio suspenziju, ali ona ne mora da bude trajna“.

Upitan da prokomentariše izjavu Veseljija, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da suprotna gledišta zvaničnika  doprinose slabljenju pozicije Kosova.

“Nije važan opstanak vladajuće koalcije, već odbrana nacionalnih interesa. Već neko vreme se nisam sastajao sa Veseljijem, ali je s vremena na vreme bilo sastanaka. Mislim da imaju pogrešan pristup i on i Tači, ali i ostali koji su oslabili Kosovo do te mere da Srbija danas uslovljava svoj dolazak na pregovore, odbijam da prihvatim uslovljavanja Srbije u dialogu. Nećemo im omogućiti pristup našem tržištu”, rekao je Haradinaj.

Suprotan stav po pitanju takse od Sjedinjenih američkih država, premijer Haradinaj je figurativno obrazložio: “Mi razgovaramo sa SAD-om kao sa članom svoje porodice, ali članu porodice moraš reći i šta te muči.”