12:17

20.07.2019

12:17

20.07.2019

Marija Perić, RTK2

Svetom liturgijom, litijom i rezenjem slavskog kolača u Batusu nadomak Kosova Polja, obeležen je praznik Svete velikomučenice Nedelje koja se obeležava kao hramovna i seoska slava.

Mnoštvo naroda obrelo se na liturgiji u hramu iz 14. veka posvećenom Svetoj velikomučenici Nedelji. Nakon liturgije i litije, jerej Svetislav Trajković je okupljene u besedi podsetio da bi podvižništvo ove svetiteljke trebalo da bude put spoznanja vere i duhovnih vrednosti.

,,Ova ugodnica Božija, pre nego što je postradala za ime Hristovo, kazala je - umreti za Hrista, za mene je život, i nakon tih izgovorenih reči ona je svoj život predala Hristu Bogu. Ova svetiteljka je veoma poštovana u čitavom pravoslavnom svetu. Neka Gospod Bog, molitvama Svete ugodnice Nedelje, svima sabranima ovde, da duhovne snage da izdržimo sve nevolje, stradanja, iskušenja koja neminovo stoje pred nama, kojima smo svih ovih godina svedoci’’, kazao je protojerej Svetislav Trajković.  

Onako kako običaji i nalažu, prerezan je slavski kolač i određen naredni domaćin slave. Oba domaćina poželela su dobro zdravlje, ali i više naroda narednih godina.

,,Kolač smo uzeli zbog zdravlja i napretka. Nadam se da će još dugo biti ovako, sa još više dece i još više ljudi’’, rekao je ovogodipšnji domaćin slave Ilija Savić.

,,Preuzimamo kolač zbog zdravlja, napretka u kući. Svake godine obeležavamo praznik. Okupljamo se i dolaze najrođeniji’’, kaže naredni domaćin slave Zoran Ristić.

Za okupljene vernike pristigle iz Batusa, ali i obližnjih sela, Sveta Nedelja je poseban praznik.

,,Sveta Nedeja je Veliki praznik i najvažniji dan u godini, za  napredak i rod u polju. Dolazimo svake godine, za zdravlje za sreću i napredak’’, rekla je Petranka Maksimović.

,,Svima bih poželo dobro zdravlje. Vekovima smo bili na Kosovu i da ostanemo na Kosovu’’, poželeo je Jovica Marković iz Čaglavice.

Batuse je smešteno nedaleko od ušća Gračanke u Sitnicu, prvi pisani zapisi o njemu datiraju iz 1316. godine, kada je, po predanju, Kralj Milutin Batuse darivao manastiru Gračanica.