14:59

29.07.2019

14:59

29.07.2019

Marija Stanojković, RTK2

Nakon prijema za predstavnike kosovske dijaspore u Vladi Kosova, premijer u ostavci Ramuš Haradinaj saopštio je na konferenciji za medije da je Ustavnom sudu podneo zahtev za tumačenje odluke o ostavci. Haradinaj je još jednom ponovio da su izbori najbolje rešenje za Kosovo, kao i da neće dozvoliti da dođe do institucionalnog vakuma, i da je to jedini razlog zbog čega i dalje prisustvuje sastancima i održava konferencije.

Haradinaj ocenjuje da za Kosovo nije dobro da gubi vreme kada je reč o raspisivanju novih izbora, jer za ovu odluku, prema njegovim rečima, postoji volja svih stranaka.

''Ja sam uputio dopise predsedniku, predsedniku skupštine i predsednicima svih stranaka i tu postoji jedna klauzula koja se odnosi na otpočinjanje postupaka i održavanje izbora. Građanima moramo dati mogućnost da iskoriste svoje pravo i izglasaju naredni saziv parlamenta", kazao je Haradinaj.

Primijer u ostavci odbacuje mogućnost formiranja prelazne vlade koju bi činili eksperti, jer, kako kaže, građani treba da donesu odluku o svojim predstavnicima.

''Mislim da je veoma bitno dati mogućnost građanima da oni odluče o tome ko će formirati sledeću vladu i ko će biti njihovi predstavnici u parlamentu. Bilo bi dobro da i Srbi iskoriste ovu priliku i da glasaju za one koji će ih najbolje predstavljati na Kosovu'', rekao je Haradinaj.

Na pitanje kako komentariše pojedine navode da njegova ostavka predstavlja političku kalkulaciju Haradinaj odgovara.

''Ne znam kakve su to političke kalkulacije kada udaraš na sebe. Neka i oni tako urade pa ćemo razumeti šta te političke kalkulacije mogu da znače. Prvu teoriju je dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je znao da se Kosovo osnažilo. On je prvi rekao da je moja ostavka politički trik i kalkulisanje, taj isti čovek koji nije rešio pitanje braće Bitići, ceo dan je radio i sprovodio kampanju protiv mene. To može biti politička kalkulacija ali ne zarad unutrašnje snage već za pravo Kosova, nisam smeo da oslabim državu Kosovo'', kazao je on.

Ramuš Haradinaj podneo je ostavku na mesto premijera 19. jula, zbog, kako je naveo poziva na saslušanje iz Specijalnog suda za navodne zločine pripadnika bivše OVK.