18:11

13.08.2019

18:11

13.08.2019

KoSSev, Beta

Nekoliko sati nakon saopštenja Kvinte kojim se traži da Srbija obustavi kampanje za povlačenje priznanja Kosova, iz Ministarstva spoljnih poslova saopštavaju da je ministar Ivica Dačić zatražio od pojedinih ambasadora Srbije u svetu i međunarodnim institucijama da pojačaju angažovanje u skladu sa nacionalnim interesima.

Dačić je razgovarao sa ambasadorkom Misije Srbije u UNESCO-u Tamarom Rastovac Siamašvili, ambasadorkom u Češkoj Verom Mavrić i ambasadorom u Iranu Draganom Todorovićem i tokom odvojenih sastanaka ponovio spoljnopolitičke prioritete i naložio im pojačano angažovanje u skladu sa nacionalnim interesima Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, šef srpske diplomatije  je u Beogradu informisao ambasadore Srbije o situaciji na Kosovu i o potezima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga i do blokade Briselskog procesa.

Ambasadori su pored informacija o stanju u državama u kojima su predstavnici, Dačića informisali i o pojačanim aktivnostima u cilju jačanja pozicije Srbije na multilateralnom planu. Oni su naveli da su aktivnosti na tom planu posebno važne u predstojećem periodu kada Priština aplicira za članstvo u brojnim međunarodnim organizacijama.

Dačić je ambasadorima preneo razgovore s najvišim zvaničnicima drugih zemalja koje je imao u proteklom periodu, zaključuje se u saopštenju.

Podsećamo, vlade zemalja Kvinte u današnjem saopštenju izrazile su jedinstvo u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz, kako je navedeno, sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

Dodaju da su spremni da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju njihovu ulogu u procesu ali da to ne mogu da učine dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, uklone prepreke i nastave da razgovaraju.

„Za Kosovo to znači ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova“, istakli su.