15:05

17.08.2019

15:05

17.08.2019

Siniša Kostić, RTK2

Svaki sastanak Kosova i Srbije je značajan za nastavak dijaloga, smatra analitičar Bljerim Burjani i navodi da Beograd ne bi trebalo da odbija pozive za sastanke na kojima učestvuje i Priština. Istovremeno, član predsedništva Pokreta slobodnih građana Srbije Petar Miletić tvrdi da predizborno vreme u kome se nalaze Kosovo i Srbija nije dobro za nastavak bilo kakvog dijaloga, te sada, kaže nije trenutak da se o tome razgovara.

Odlazeća šefica diplomatije EU Federika Mogerini pozvala je i predstavnike Prištine na sastanak ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata u Helsinkiju. Zvanični Beograd, međutim smatraju da Prištini nije mesto na tom sastanku te će prema najavi šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Srbija razmotriti svoje učešće. Analitičar Bljerim Burjani smatra da je bilo koji sastanak na koji se pozivaju Kosovo i Srbija od velikog značaja za dijalog i njegov nastavak.

“Sada je najmanje značajno kakva je agenda, ne treba se protiviti nijednom sastanku. Srbija ne treba da odbija pozive na sličnim sastancima, jer ako tako počinjemo, kao što je Kosovo postupilo uspostavljanjem taksi, onda to vodi ka protivljenju, što sprečava rešenje problema. Rešenje je obaveza koju obe strane imaju prema građanima, a cilj svake konferencije je upravo rešenje problema i strane imaju obavezu da rade u tom cilju. Dijalog je obavezan i treba iskoristiti svaki mehanizam koji vodi ka približavanju stavova i pronalaženju konačnog rešenja”, rekao je Burjani.

S druge strane, član predsedništva Pokreta slobodnih građana Srbije Petar Miletrić ističe da ovo nije povoljan trenutak za bilo kakav dijalog, jer su i Kosovo i Srbija pred izborima.

“Plašim se da ovo nije najbolji moment kada bi Priština i Beograd mogli da se vrate za pregovarački sto, sobzirom da će najverovatnije na Kosovu biti održani izbori, već u septembru ili početkom oktobra i ne verujem da u predizbornoj kampanji bilo kome pada na pamet da kreće u novu rundu dijaloga. S druge strane, u Beogradu nas takođe vrlo brzo očekuje predizborna kampanja, tako da predizborno vreme nije nikad dobro za ovakve postupke, posebno kada se iz tih razgovora očekuje postizanje nekih sporazuma”, rekao je Miletić.

Mogerinijev poziv zvaničnoj Prištini za sastanak u Finskoj stiže nakon saopštenja zemalja Kvinte u kojem pozivaju Kosovo i Srbiju da što je pre moguće obnove dijalog o normalizaciji odnosa.