14:28

21.08.2019

14:28

21.08.2019

Tanjug

"Očigledno da postoji nova politička inicijativa SAD i da je u Vašingtonu došlo do promene stava prema Prištini, na koju SAD gledaju kritičkije", ocenjuje bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

Petrič povodom jučerašnjeg susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea, kaže za Tanjug da je do tog zaljučka došao i na osnovu razgovora sa zvaničnicima SAD, koje je on imao proteklih nedelja.

Kako kaže Vašington kritičkije sada gleda na politiku Prištine, posebno na takse, jer one negativno utiču na ekonomsku perspektivu regiona.

„Takse slabe i ideju regionalne slobodne ideje CEFTA, i ova jednostrana mera kosovskog premijera utiče na ekonomski razvoj regiona“, dodao je on.

Petrič je podsetio da je pre izvesnog vremena predsednik SAD Donald Tramp uputio pismo predsednicima u Beogradu i Prištini i ponudio američku podršku i smatra da je to, u osnovi dobro, ali, kako kaže, istovremeno žali što preti opasnost da Brisel bude izbačen iz igre oko pronalaženja rešenja za kosovsko pitanje.

Povodom spekulacija da bi SAD mogle predložiti održavanje konferencije za rešenje kosovskog pitanja, Petrič je kazao da je on izneo takvu ideju pre godinu dana, ali da je to trebalo da bude pod vodstvom EU

„Smatrao sam da postoji mogućnost da se organizuje neka vrsta evropskog Dejtona, možda u Briselu, sa ciljem rešavanja ovog pitanja. Pošto je proteklih godina razgovarano o gotovo svim pitanjima smatrao sam da je bilo moguće, ako postoji politička volja svih uključenih, a tako Beograda, Prištine i Brisela, ali i Vašingtona, naći rešenje“, kaže on.

Upitan da li veruje da je Vašington otvoren i za razgovor na temu razgraničenja Petrič podseća da promenu granica odbija posebno Nemačka, ali da on smatra da ne treba odbaciti ni jednu varijantu.

„Smatram važnim, u slučaju da se organizuje takva jedna konferencija, da se nijedna varijanta ne isključuje unapred. Šta će na kraju biti dogovoreno stvar je pregovora i boljih argumenata“, kaže Petrič.

On ističe da u svakom slučaju rešenje mora doneti veću stabilnost, bezbednost i osigura razvoj ekonomije celog regiona.

Pre toga, kaže u svakom slučaju,da bi dijalog bio nastavljen, moraju da se najpre ukinu takse.

Dodaje da nije siguran da će, ako dođe do brzog ukidanja taksi, ostati još vremena za organizovanje konferencije za rešenje kosovskog pitanja pre izbora na Kosovu.

„Potrebno je da se uspostavi i nova Evropska komisija u Briselu i da se ona malo uhoda. Prema mom mišljenju jedna konferencija za rešenje kosovskog pitanja mogla bi najranije da se održi na proleće iduće godine“, zaključio je on.