15:30

21.08.2019

15:30

21.08.2019

Tanja Gapić, RTK2

Poslednjih godina aktivno se radni na informisanosti građana o prepoznavanju i prijavljivanju nasilja u porodici. Zahvaljujući edukaciji žrtve se sve češće odlučuju da prijave nasilje. Prema podacima Policije Kosova broj prijavljenih slučajeva od početka godine do danas je u blagom opadanju, dok predstavnici NVO ističu da se o ovom problemu mora pridavati veći značaj.

U prvoj polovini ove godine Kosovskoj policiji je prijavljeno 758 slučajeva porodičnog nasilja, dok je tokom prošle godine registrovano 1533 slučaja.

“U skladu sa Zakonom Policija Kosova je angažovana da se nasilje u porodici tretira ozbiljno i profesionalno. U ovom slučaju policija ima i svoja odeljenja, kao i sektore koji su zaduženi za adekvatno pružanje usluga žrtvama, u smislu zaštite i bezbednosti”, navodi se u pisanom saopštenju  Policije Kosova, dostavljenom redakciji RTK2.

Da je broj prijavljenih slučajeva u opadanju, potvrđeno je i iz Policijske stanice u Gračanici. Nakon što žrtva prijavi nasilje, osumljičenom se određuje policijsko zadržavanje u trajanju od 6 sati.

“U odnosu na prošlu godinu, od januara meseca do sada prijavljeno je 15 slučajeva porodičnog nasilja, s tim što je 5 ponovljeno. U saradnji sa Centrom za socijalni rad, kao i tužilaštvom, pratimo situaciju”, izjavio je Slaviša Milošević iz Policijske stanice u Gračanici.

Iako se o porodičnom nasilju govori otvorenije, za mnoge je ovo i dalje tabu tema. Iz nevladinih organizacija poručuju da se u cilju sprečavanja nasilja intenzivnije mora raditi na edukaciji i podizanju svesti. Istraživanje NVO i Kosovske mreže žena pokazuju da svaka treća žena na Kosovu trpi neki oblik nasilja, dok svaki treći stanovnik smatra da je nasilje u porodici normalna pojava.

“Iz redovih sastanaka sa nadležnim instutucijama, policijom i Centrom za socijalni rad, na godišnjem nivou imamo više od 1000 prijava, u 80 odsto slučajeva nasilje prijavljuju žene, dok su u 20 odsto žrtve muškarci. Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva u prošloj godini, 86 je iz nevećinskih zajednica na Kosovu”, kazala je Nevenka Rikalo predsednica NVO Ruka-Ruci.

„Mislim da je broj prijavljenih slučajeva manji, ali bojim se da je to zbog straha da se nasilje prijavi policiji. Imamo sigurne kuće za žrtve nasilja i tu se mogu osećati sigurnije, tako da ih pozivam da budu hrabrije i prijave nasilje. Ne treba da se plaše, već treba da kažu – stop nasilju“, istakla je Ljumnije Hajdari, menadžer centra za zaštitu žena i dece „Moja kuća“.

Na Kosovu postoji sedam sigurnih kuća, a u srpskim sredinama ih još uvek nema. Nevenka Rikalo za naredni period najavljuje otvaranje sigurne kuće u Novom Brdu.

Očekuje se i skorije otvaranje SOS linija, putem kojih će  žrtve, besplatnim pozivom na broj 0800 21000 moći da prijave nasilje u porodici.