14:18

22.08.2019

14:18

22.08.2019

Siniša Kostić, RTK2

Većinom glasova poslanika raspušten je šesti saziv Skupštine Kosova, što otvara vrata novim parlamentarnim izborima, koji bi trebalo da se održe krajem septembra ili početkom oktobra. Sednici na kojoj se glasalo o raspuštanju parlamenta, usvojen je sporazum o IPA fondovima. Današnoj sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste.

Od prisutnih 106 poslanika glasalo je 92-oje. Za raspuštanje skupštine je bilo 89 poslanika, dvoje uzdržanih, dok je poslanik Miljaim Zeka bio protiv. Odluka o raspuštanju parlamenta je doneta nakon što je usvojen sporazum o IPA fondovima između Kosova i EU za 2018. godinu, vredan 100 miliona evra. Jedino je Demokratski savez Kosova bio za raspravu pre glasanja o raspuštanju skupštine, čiji predstavnik je naveo da će ova vlada ostati upamćena po najglomaznijoj administraciji, kao i proterivanju stranih državljana.

,,Tokom mandata nismo dobili viznu liberalizaciju niti smo pristupili Interpolu, a obeležili su ga i skandali ministara, dok je predsednik zaposlio špijuna iz Srbije, tako da možemo da kažemo da je PAN bio kulminacija nepotizma. Tokom dve godine u skupštini se nije razgovaralo o ekonomiji i obrazovanju, a usvojeno je 30 odsto agende zahvaljujući dobroj volji opozicije. Dijalog sa Srbijom je vođen bez legitimiteta, a predsednik je prekoračio svoja ovlašćenja. Bilo je i napredaka, kao što je transformacija KBS-a i usvajanje Zakona o Trepči, što je urađeno zahvaljujući dobroj volji opozicije”, kazao je Hoti.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je nakon raspuštanja parlamenta rekao da je dobro što je većina poslanika glasala za, dodajući da od novih predstavnika institucija očekuje bolji i efikasniji rad.

"Mislim da sledeća vlada ne bi trebalo da donosi odluke, poput demarkacije, već se mora baviti velikim stvarima, poput borbe protiv korupcije, za kvalitetnije obrazovanje, zdravstvenu zaštitu. Potrebna nam je vlada koja će postići napredak u evrointegracijama. Pred nama je ozbiljan posao, ali nikada više uz ovako loše odluke. Dijalog sa Srbijom je prioritet, nismo protiv njega, ali smo za dijalog zasnovan na principima. Naš prioritet biće borba protiv korupcije i zapošljavanje mladih“, rekao je Kurti.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je za medije izjavio da je Kosovo pokazalo političku zrelost, navodeći da je Alijansa otvorena za saradnju sa Inicijativom Fatmira Ljimaja i Alijansom za novo Kosovo Bedžeta Pacolija.

„Konceptom 100% države priključili smo se PDS-u, otvoreni smo i za Inicijativu i za AKR. Mi smo pobednici, kao i Kosovo jer smo raspuštanjem Skupštine poslali signal o visokom nivou demokratije. Kosovo je poslalo i signal zemljama regiona i Vašingtonu o visokom stepenu političke zrelosti“, rekao je Haradinaj.

Bivši predsednik skupštine i lider DPK Kadri Veselji je izjavio da će se ispred ove stranke kandidovati za premijera.

„Rekao sam da su izbori neizbežni. Kao predsedavajući Skupštine, srećan sam što su sve parlamentarne grupe ispoštovale ovu inicijativu. Ja, Kadri Veselji, biću kandidat za premijera Republike Kosovo. Svi uzurpatori će morati da odu jer je zakon jači od njih. Borba protiv korupcije i pravna država kao na zapadu biće naša orijentacija“, rekao je Veselji.

Novinarima su se obratili i funkcioneri Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijative Ahmet Isufi i Biljal Šerifi. Isufi je rekao da je ova vlada tokom dve godine postigla ono što druge nisu za 20 godina. Glavnu ulogu u nastavku dijaloga sa Srbijom imaće Vlada Kosova, rekao je Isufi, dodajući da će morati narodu da garantuje da se u Briselu neće razgovarati o unutrašnjim pitanjima. Šerifi je istakao da dosadašnja vladajuća koalicija treba da položi račune građanima za svoj rad, dodajući da očekuje podršku birača za ulazak u parlament. Predsednik Kosova je sada u obavezi da raspiše izbore. Prištinski mediji kao najverovatniji rok navode 6. oktobar jer Centralna izborna komsija traži više vremena za pripremanje izbornog procesa. Mediji spekulišu da bi predizborna kampanja mogla da traje samo 10 dana, od 24. septembra do 5. oktobra.