12:16

23.08.2019

12:16

23.08.2019

RTK

Nakon raspuštanja Skupštine Kosova, u isčekivanu raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora odpočelo je i formiranje koalicija. O formiranju koalicija i predstojećim izborima svoja mišljenja iznose i srpski i albanski analitičari na Kosovu.

Lideri stranaka Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijative, Bedžet Pacoli i Fatmir Ljimaj, na vanrednim parlamentarnim izborima nastupaju kao koalicioni partneri.

"Danas su dve političke partije stvorile još jedan stub i očekuje se da će im se pridružiti i druge partije. Verujem da predizborna koalicija otvara jednu novu mogućnost. Obaveštavam vas da ću se ispred ove koalicije kandidovati za premijera“, rekao je Fatmir Ljimaj.

"Alijansa za novo Kosovo i NISMA su sinoć odlučile da formiraju koaliciju. Ja bih je nazvao zlatnim stubom ili trećim  ključnim centrom u formiranju buduće vlade", kazao je Bedžet Pacoli.

Pošto su se stekli uslovi, predsednik Hašim Tači u roku od 10 dana mora da precizira datum održavanja izbora,naglašava politički analitičar Ramuš Tahiri.On je uveren da će se izbori održati najverovatnije 6. oktobra, jer je to, napominje, najprihvatljiviji datum.

 “Prema mom mišljenju, lose je što uvek imamo stare partije, nemamo nove, imamo stara lica, nemamo nova i uvek  se oko 60% poslanika ponavlja u bavljenju politikom, sad je već praksa da imamo i lidere političkih partija i predsednike političkih partija i predsednike ogranaka koji su 10 i više godina na toj funkciji. Glasača je sve manje, manje od 50% izlazi na glasanje, znači da se izgubilo poverenje. Međutim, vanredni izbori, su jedininačin da građanstvo, takoreći, utiče na izbore, na program vlade i na kvalitet života”, smatra politički analitičar Ramuš Tahiri.

Srbi 20 godina nastoje da imaju prave predstavnike u kosovskom parlamentu, tvrdi analitičar Živorad Lazić, dodajući da ne veruje ni u jednu  koaliciju kada su u pitanju predstavnici srpskog naroda.

 “Albanski predstavnici imaju cilj I oni već 20 godina žele da ostvare taj cilj I to je za mene prirodno stanje, normalno stanje, jer svaki čovek ima neki svoj plan I neki svoj cilj u životu, a mi smo narod bez cilja, mi smo narod koji nema zaštitu od bilo koga, na kraju krajeva mi nemamo zaštitu od bilo koga pa ni od naše države Srbije, a da ne pričam o Međunarodnoj zajednici ili Albancima ili bilo kome”, rekao je analitičar  Živorad Lazić.

Većina građana nerado govori o izborima.

“Ne očekujem ništa, nemam nameru da glasam”.

“Nadam se da će biti bolje nego što je bilo do sada, glasačima želim sreću i odgovornost onima koji će biti izabrani, želim svima uspeh”.

“Čemu da se nadamo, ništa neće da bude, biće ista pesma”.

"Očekujemo boljitak, biće valjda nešto bolje, da krene, da se slože da budemo svi zajedno”.

Iz Centralne izborne komisije poručuju da su spremni za organizovanje izbora. Predsednica CIK-a Valjdete Daka je za Ekonomiju Onlajn potvrdila da su pripreme  u toku i da se još uvek čeka da predsednik objavi datum održavanja izbora.