14:43

23.08.2019

14:43

23.08.2019

Tanjug, saopštenja

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini izdalo je danas lokalnu poternicu protiv Milana Radoičića, zbog sumnje da je učestvovao ili organizovao kriminalnu grupu.

Kako navodi Koha poternica je izdata na osnovu zahteva kosovskog Specijalnog tužilaštva, a na osnovu člana 283 paragraf.

Navode da je Radoičićevo ime poznato kosovskoj javnosti jer je potpredsednik Srpske liste, a navodi se da je rođen u Đakovici sa prebivalištem u Severnoj Mitrovici.

Ovim povodom oglasio se i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić, koji je rekao da je "raspisivanje lokalne poternice za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem poslednji u seriji pritisaka na srpski narod, i pokušaj da se politički delegitimizuje Srpska lista, čije je delovanje najveći trn u oku".

"Činjenica da je ova informacija obelodanjena na dan raspisivanja vanrednih izbora na Kosovu daće ton čitavoj predizbornoj kampanji, koja će očigledno biti takmičenje albanskih političkih aktera u šovinizmu i mržnji prema Srbima", naveo je Đurić.

On je u saopštenju naveo da je "prištinsko pravosuđe još jednom na najflagrantniji način pokazalo da je instrument u rukama albanskih političkih i kriminalnih struktura, i da je oruđe za antipravni linč Srba".

Povodom ovih navoda reagovala je i Srpska lista koja navodi da "poslednje aktivnosti koje kosovske institucije sprovode protiv potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića imaju za cilj zastrašivanje srpskog stanovništva, a sve u cilju sticanja jeftinih političkih poena u albanskoj javnosti, u predvorje vanrednih izbora čije se raspisivanje očekuje". 

"Raspisivanje nekakve poternice, dan nakon što je obznanjeno da ćemo u narednom perioda imati vanredne parlamentarne izbore, je uzaludni pokušaj kosovskih Albanaca da zastraše srpski narod", navodi se u saopštenju.

Iz Srpske liste navide da će "i na ovim izborima srpski narod na sve pritiske odgovoriti još većom slogom, upornošću i istrajnošću, sabrani oko Srpske liste". 

"Ovom prilikom podsećamo da je isto to kosovsko pravosuđe i tužilaštvo javno priznalo da nemaju dokaze protiv potpredsednika Radoičića te da je usled nedostatka dokaza bilo nemoguće raspisati međunarodnu poternicu", stoji u saopštenju.