12:15

05.09.2019

12:15

05.09.2019

Darko Mirković, RTK2

Skupština Kosova usvojila je zakon o legalizaciji bespravno podignutih objekata koji je, prema rečima ministra prostornog planiranja u tehničkoj vladi Fatmira Matošija u potpunosti primenljiv, preciziravši da se kompletan postupak legalizacije mora sprovesti u naredne tri godine.

Mnogo smo radili na ovom projektu, jer na Kosovu u ovom trenutku postoji 352.000 bespravno podignutih objekata koji će biti tretirani u postupku legalizacije, izjavio je ministar prostornog planiranja u tehničkoj vladi. 

"Cena legalizacije objekata prve kategorije po kvadratu iznosiće jedan evro, druge kategorije 2 evra, dok će cena po kvadratu za poslovni prostor biti 3 eura. Zakon je veoma jasan i transparentan, a svako ko ima bilo kakve primedbe imaju pravo na  žalbu", naglasio je Matoši.

Direktor odeljenja za prostorno planiranje Servet Spahiju je posebno naglasio da će u kampanji za legalizaciju objekata veliku ulogu imati lokalne samouprave.

,,Legalizacija bespravno izgrađenih objekata jedan je od prioriteta, a projekat mora biti završen u naredne tri godine. Imaćemo dosta ljudi na terenu kako bi otklonili sve nejasnoće, a posebnu ulogu imaju opštine i odeljenja za urbanizam koji su i nosioci projekta, a projekat će biti sproveden u svih šest regiona Kosova", istakao je Spahiju.

Kampanju legalizacije bespravno igrađenih objekata finasijski su podržale kancelarije Giza i USAID-a, kao i odeljenje Habitata na Kosovu.