16:12

12.09.2019

16:12

12.09.2019

Saopštenje, RTK2

Koalicija Sloboda reagovala je povodom nedavnih navoda SLS-a o otpuštanju Slađane Đokić iz Čaglavice i Saše Đorđevića iz Štrpca istakavši da je ovaj događaj uznemirio Srbe.

"Analizirajući skorašnje događaje u srpskim opštinama, a uz započinjanje kampanje kosovske parlamentarne izbore, svedoci smo otvorenih pretnji, šikaniranja, pa čak i torture nad nemoćnim radnim ljudima.

Nažalost, u našem slučaju, golgota Srba na Kosovu se nastavlja. Ovog puta nisu ni Turci, a ni Nemci, nego sami Srbi, odnosno predstavnici zvaničnih institucija Republike Srbije, koji ne biraju ni način ni sredstva da bi se dodvorili 'neformalnim' strukturama vlasti u Srbiji. Posljednji događaji sa gospođom Đokić iz Gračanice i gospodinom Đorđevićem iz Štrpca je istinski uznemirio Srbe i urušio naš slobodarski duh kojim smo se nekada ponosili", navedeno je u saopštenju koalicije Sloboda.

Iz ove koalicije ističu da je razlog zbog kojeg su Đokićka i Đorđević izgubili posao nedopustivi i neprihvatljivi.

"Poštovani doktori, vi možda niste polagali zakletvu, držeći ustav u ruci, ali sigurno jeste dali Hipokratovu zakletvu koja je osnovni princip, pravilo, i primer moralnih vrednosti. Razlozi zbog kojih su dvoje naših sugrađana izgubili posao je nedopustiv i neprihvatljiv, i znajte da će potpuna odgovornost pasti na vas, baš one koji bi trebalo biti uzor svima nama koji branimo ovo malo preostalog srpskog dostojanstva na Kosovu. Vi bi trebali najbolje da znate, šta jedan takav stres može učiniti poštenom i dostojanstvenom čoveku, ili ste možda i to zaboravili", navodi se dalje u saopštenju.

G-đa Đokić i g-din Đorđević su zdravstveni radnici sa preko 20 godina radnog staža u institucijama i zajedno su sa svojim porodicama posvetili svoj život ostanku i opstanku na Kosovu, a, kako navode iz ove koalicije, nagrada za njihov trud, je u stvari "najsramnija uvreda njihovom radu i delu".

"Molimo sve, predsednike, načelnike, direktore, upravnike…, da ne posežu za metodama koji će urušiti želju i napore Srba da opstanu na Kosovu. Molimo vas da ne tretirate svoje sugrađane kao 'polusrbe', nego shvatite da živimo istim teškim kosovskim životom, i da proživljavamo istu sudbinu. Molimo vas, u ime Srba i srpstva, da povučete svoje odluke u vezi otpuštanja/suspenzije dvoje naših sugrađana kojima je jedini greh to što žele da budu slobodni ljudi koji razmišljaju svojom glavom i vole svojim srcem", stoji na kraju saopštenja.