20:43

16.09.2019

20:43

16.09.2019

Radio Kim

Do promene odluke CIK da na predstojećim izborima mogu da glasaju isključivo građani sa kosovskim dokumentima nije došlo ni nakon žalbe Srpske liste. Za nosioca liste koalicije "Sloboda" Nenada Rašića je to "odluka koja se treba poštovati", a Dragan Jablanović iz PKS poručuje da će ova partija poštovati zakon o izborima.

Veće za žalbe Centralne izborne komisije (CIK) odbacilo je žalbu Srpske liste povodom novog uputstva da će na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima moći da glasaju samo građani sa kosovskim dokumentima.

Nenad Rašić ispred kolacijije "Sloboda" i kandidat za budućeg premijera Kosova za RTV Kim kaže da je to odluka Centralne izborne komisije, te da je kao takvu treba poštovati.

“Centralna izborna komisija je obično ta koja bi trebalo da poštuje zakone i pravila. Prema tome, svaka njihova odluka se verovatno bazira na zakonu. Uslove ili pravila određuje CIK i prema tome mi smo u obavezi da se povinujemo pravilima koja se naglase i usvoje, jer znam da CIK ima to pravo da zvanično od svakog izbornog procesa donosi svoje odluke i mi ćemo se prilagoditi tome i nastaviti da radimo svoj posao”, kazao je Rašić.

Za člana Glavnog odbora Partije kosovskih Srba Dragana Jablanovića je najbitnije da je sve po zakonu.

„Ono što je predviđeno zakonom to podržavamo, da se ispoštuje procedura i pravila o izborima. To što je do sada bilo drugačije a sada ne, to je drugo pitanje. Možda je do sada grešeno a sada se ispravlja ili obrnuto. Ja ne znam detalje, ali se zalažem za ono što je ispravno zakonski i po proceduri. Ako se krši zakon, onda se krši na štetu nekih opcija, a ako se ne krši zakon onda su za sve stranke jedne zajednice isti uslovi“, kaže Jablanović u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Predstavnici Srpske liste kritikovali su odluku CIK-a i najavili podnošenje žalbe Ustavnom sudu. Kakvo je mišljenje Slobodana Petrovića, predsednika Samostalne liberalne stranke, danas nismo uspeli da saznamo.

Inače, na predstojećim parlamentarnim izborima učestvovaće tri srpske partije i jedna koalicija. Četiri liste srpskih političkih subjekata broje ukupno 50 kandidata.